Gewichtheffer Talakhadze pakt nieuw wereldrecord, Kuworge 11e

In Moskou is zondag het Europees kampioenschap gewichtheffen beëindigd. Het niveau was er niet altijd fantastisch, maar op de slotdag werd toch nog even flink geknald en wel bij de mannen boven de 109 kilogram.

Lasha Talakhadze was er uiteraard de topfavoriet: de Georgiër is olympisch kampioen, viervoudig wereldkampioen en houder van alle wereldrecords in de klasse. Bij het trekken begon hij succesvol met 211 kilo, gevolgd door 217 kilo en vervolgens een nieuw wereldrecord: 222 kilo, twee meer dan zijn oude record.

Het stoten werd geopend met 245kg, gevolgd door 253kg om zich definitief van het goud op dat onderdeel te verzekeren - het totaalgoud was al binnen. Hij sloot af met een indrukwkkende beurt op 263kg, één kilo onder het wereldrecord, maar zijn totaalgewicht van 485 kilogram was wél een kilo hoger dan het record waarmee hij in 2019 de wereldtitel pakte.

Talakhadze werd nog aardig uitgedaagd door de enige man die hem een beetje bij kan benen: Gor Minasyan uit Armenië trok 216 kilo omhoog en stootte 248kg, goed voor 464kg als totaal. Zijn jonge landgenoot Varazdat Lalayan kwam tot 205 en 240 kilo, goed voor 445 totaal en een knappe en ruime derde plek.

De Nederlander Enzo Kuworge, negentien jaren jong, stond voor het eerst in de A-groep op een groot seniorentoernooi. Hij begon met een Nederlands record bij het trekken van 172kg, gevolgd door 176kg. De 180kg lukte niet, waarna hij het stoten opende met 222kg.

Die slaagde in eerste instantie, maar werd daarna toch afgekeurd, waarna poging twee ook mislukte. De derde en laatste kans ging wél goed en dus was ook het Nederlands stootrecord én het totaalrecord (398kg) voor Kuworge, die dat al in handen had.