Kidnappers eisen één miljoen dollar voor ontvoerde priesters en nonnen op Haïti

Zeven katholieke geestelijken, van wie er twee personen  de Franse nationaliteit hebben, zijn zondag ontvoerd op Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd. De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk één miljoen dollar (ongeveer 840 duizend euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating. Zo meldt de Stentor.

Vijf priesters en twee nonnen (waaronder een Franse priester en een Franse non) werden 's ochtends ontvoerd in Croix-des-Bouquets, een gemeente ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince, terwijl ze “op weg waren naar de inhuldiging van een nieuwe pastoor”, vertelde pater Loudger Mazile.

De Haïtiaanse autoriteiten vermoeden dat een criminele organisatie genaamd "400 Mawozo" achter de ontvoering zit, aldus een politiebron. Deze organisatie heeft al meerdere ontvoeringen op hun naam.

De Franse ambassade in Haïti reageerde niet op het verzoek van AFP om commentaar.

Ontvoeringen voor losgeld zijn de afgelopen maanden op Haiti enorm toegenomen, wat de impact van de gewapende bendes in het Caribische land weerspiegelt.

"Dit is te veel. De tijd is gekomen dat deze onmenselijke daden moeten stoppen", vertelde bisschop Pierre-André Dumas van de Haïtiaanse gemeente Miragoane aan AFP. "De Kerk bidt en is solidair met alle slachtoffers van deze gruwelijke daad."

In maart riep de Haïtiaanse regering de noodtoestand gedurende een maand uit om het staatsgezag te herstellen in door bendes 'overgenomen' gebieden, waaronder de hoofdstad Port au Prince. Deze maatregel werd genomen vanwege het toenemend aantal ontvoeringen door gewapende bendes die "mensen ontvoeren voor losgeld, er openlijk voor uit komen, openbare en particuliere eigendommen stelen en plunderen, en de openbare veiligheidstroepen provoceren", aldus het presidentieel decreet.