Zwakbegaafde Bulgaarse jarenlang geprostitueerd door twee landgenoten

Ze moest dag en nacht beschikbaar zijn voor klanten en ook onveilige seks met hen hebben. De zwakbegaafde Bulgaarse werd door twee landgenoten – een 31-jarige man en een 35-jarige vrouw – uitgebuit en in de prostitutie gedwongen. Daarvan is het OM overtuigd. De officier van justitie eiste dinsdag vijf jaar cel tegen beide verdachten.

Sinds 2016 werkte het slachtoffer op diverse plaatsen in de Randstad. De man en de vrouw waren altijd in de buurt. Zo plaatste de man advertenties op websites om zo klanten te werven. Ook beheerde hij het geld. De vrouw nam de telefoontjes aan in het Engels en het Nederlands en deed de deur open voor klanten. Het slachtoffer zelf spreekt alleen Bulgaars en kan niet lezen of schrijven.

Bij diverse controles kreeg de politie te horen dat het slachtoffer – net als de vrouw – vrijwillig in de prostitutie zat. Vreemd was wel dat ze niet wist in welke stad ze was en of er klanten verwacht werden of niet. Ze zou het geld dat ze verdiende, naar haar moeder in Bulgarije sturen.

142 euro voor moeder
Omdat de politiemensen het niet vertrouwden, startten zij een onderzoek. Daaruit bleek dat de man en de vrouw tienduizenden euro’s overmaakten naar Bulgarije. Het slachtoffer daarentegen had in al die jaren 142 euro overgemaakt naar haar moeder.

Na hun aanhouding verklaarde de man dat hij beide vrouwen in de prostitutie had gedwongen. Waarschijnlijk deed hij dat om de vrouw met wie hij een relatie had, vrij te pleiten. Want over de tap zegt de zus van de vrouw: “Jullie wisten heel goed wat jullie hebben gedaan en jullie wisten ook dat jullie gepakt zouden worden”.

Isolement
Het OM is er dan ook van overtuigd dat de man en de vrouw beiden in het complot zaten om het slachtoffer ruim viereneenhalf jaar uit te buiten. Door haar achterstand verkeerde zij in isolement en was totaal afhankelijk van de twee. De vrouw inde ook vaak het geld van de afspraken van het slachtoffer.

De rol van de vrouw lijkt iets groter dan die van de man. Zij stond de klanten aan de telefoon te woord en sprak af welke handelingen zouden plaatsvinden. Maar omdat zij in nauwe en bewuste samenwerking het slachtoffer hebben geprostitueerd, maakte de officie van justitie geen onderscheid in haar strafeis. Zij eisten tegen beide Bulgaren vijf jaar cel.

De uitspraak is over twee weken.