Al 15 Nederlanders op ‘vaccin-vakantie’ naar Servi

Al zo'n vijftien Nederlanders zijn naar Servië gereisd om daar tegen corona gevaccineerd te worden. Dat meldt een reisorganisatie die Nederlanders helpt bij zo’n reis. ,,Ze vinden dat het prikken in Nederland te traag gaat.” Meer hierover in het AD.

Wie het wachten op een coronaprik zat is, boekt een vaccinatiereis naar Servië. Het Balkanland heeft zoveel vaccins (over) dat iedereen die vorige week maar wilde een gratis prik kon halen. Inwoners van buurlanden maakten er massaal gebruik van. Volgens de overheid van Servië hebben vorig weekend zo'n 22.000 buitenlanders een COVID-19 vaccinatie gehaald in Servië, nadat het land had laten weten dat men gratis gevaccineerd kon worden met het AstraZeneca-vaccin. Officieel na aanmelding via een website, maar ook wie geen afspraak had, kwam aan de beurt. Nu worden er zelfs vanuit Nederland reizen georganiseerd door reisorganisatie 'Party in Belgrado'. "Het begon bij toeval, een maand geleden, toen een stel dat via ons een appartement huurde vroeg of we een Servisch mobiel nummer voor ze hadden. Dat is nodig voor de registratie van een vaccinatieaanvraag.” Al snel daarna kreeg de reisorganisatie zo’n vijftien aanvragen voor hulp, allemaal van 60-plussers. "Ik vermoed uit het netwerk van dat eerste stel. Die willen een prik halen in Belgrado, omdat ze vinden dat het vaccineren in Nederland te traag gaat.”

Servië heeft in tegenstelling tot zijn buurlanden goede contacten met China en Rusland en regelde daar miljoenen doses vaccins. Het land deed echter aankopen bij Pfizer en AstraZeneca. Daardoor heeft Servië meer dan voldoende COVID-19 vaccins tot zijn beschikking en behoort tot de vaccinatiekoplopers: inmiddels heeft het land  op een bevolking van 6,8 miljoen al zo'n 2,3 miljoen prikken gezet. In Europa scoren alleen het Verenigd Koninkrijk en Malta hogere percentages.

Sinds halverwege maart liep het aantal vaccinaties terug, en bleef Servië met de prikken zitten. Eind maart zou van een partij AstraZeneca de houdbaarheidsdatum verlopen. In plaats van ze weg te gooien, besloot premier Ana Brnabic inwoners van buurlanden op te roepen.