'Team Rosberg' wint eerste X-Prix in Saoedische woestijn

Afgelopen weekeinde werd in de Saoedische woestijn geracet in een nieuwe klasse: de Extreme E, een rallyklasse met elektrische raceauto's, vooral bedoeld om aandacht te krijgen voor klimaatverandering en natuurlijk om lekker racen te zien.

Er zal dit jaar op vijf plekken een zogenaamde X-Prix verreden worden, te beginnen met de Desert X-Prix in Saoedi-Arabië. Men reed in de buurt van het historische Al-'Ula, waar we onder anderen dit ware pareltje van een oeroude necropolis vinden.

De teams bestaan uit één man en één vrouw per auto, die beiden een ronde rijden over het vrij forse parcours - in Saoedi-Arabië was het ruim acht kilometer lang. De kwalificaties zorgden al voor wat ophef, want Claudia Hürtgen maakte een zware crash mee, waar ze gelukkig wel goed uit kwam.

De top-3 van de kwalificatie ging naar de halve finale, waar de Zweedse alleskunner Johan Kristoffersson de leiding nam. De Australische rallykampioene Molly Taylor hield die leiding simpel vast, inhalen was door de enorme stofwolken nauwelijks te doen. Achter het duo van Rosberg X Racing finishten Sebastien Loeb en Cristina Gutierrez als tweede namens het Team X44 van Lewis Hamilton, voor Carlos Sainz en Laia Sanz.

In de 'Crazy Race' streden de nummers vier, vijf en zes uit de kwalificaties om nog één plek in de finale en die ging naar Andretti United. Rallycrosser Timmy Hansen nam snel de leiding, Catie Munnings consolideerde dat zonder problemen.

In de finale was Kristoffersson weer als beste weg en 'teameigenaar' Nico Rosberg zag hoe Taylor de eerste overwinning binnen wist te hengelen. Hansen en Munnings finishten als tweede, voor Hamilton's coureurs Loeb en Gutierrez.

De volgende race is de Ocean X-Prix, die zal rond het Senegalese Dakar verreden worden. Later in het jaar hebben we ook nog de Arctic X-Prix in Groenland, de Amazon X-Prix in Brazilië en de Glacier X-Prix in het prachtige Argentijnse Tierra del Fuego.