Roglic wint openingstijdrit Ronde van het Baskenland

Primo¸ Roglič heeft de lastige openingstijdrit in de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. In de tijdrit over 13,9 kilometer was de Sloveen van Jumbo-Visma twee seconden sneller dan Brandon McNulty. Ploeggenoten van Roglič Jonas Vingegaard en Tobias Foss legde beslag op plaats drie en vier, voor Tadej Pogačar.

De Ronde van het Baskenland kan altijd rekenen op een prachtig deelnemersveld. Ook dit jaar staat de wereldtop van de ronderenners aan de start in de Baskische koers rittenkoers. De wedstrijd begon met een tijdrit over 13,9 kilometer met in het begin en op het eind een lastige beklimming.

Jumbo-Visma had besloten dat hun betere tijdrijders vroeg van start gingen in de openingstijdrit en dat was achteraf een goede keuze. Primo¸ Roglič zette al vroeg de toptijd neer en kon daarna plaatsnemen in de hotseat. Tot halverwege de tijdrit kwamen alleen ploeggenoten Jonas Vingegaard en Tobias Foss in de buurt van de tijd van de Sloveen.

Roglič moest lang wachten en even leek het erop dat zijn tijd werd geklopt door Brandon McNulty. De pas 23-jarige Amerikaan klokte de snelste tussentijd en was vijf seconden sneller dan de Sloveen. Aan de meet kwam de renner van UAE Emirates toch iets te kort op de renner van Jumbo-Visma.

Tadej Pogačar vormde nog als enige een bedreiging voor Roglič. De Tour de France-winnaar was aan het tussenpunt ook sneller dan Roglič, maar in het tweede gedeelte moest de Sloveen veel tijd toegeven op zijn landgenoot. 

Ide Schelling was verrassend de beste Nederlander. De 23-jarige renner van Bora-hansgrohe reed een uitstekende tijdrit en zou uiteindelijk achtste worden en bleef daarmee zijn ploeggenoot Wilco Kelderman net voor. Bauke Mollema viel tegen en gaf 1.25 toe op Roglic.

Door de winst is Roglič ook automatisch de eerste leider in de Baskische rittenkoers Itzulia, die hij in 2018 al een keer wist te winnen.