Bossche hockeyvrouwen eenvoudig naar nieuwe Europese hoofdprijs

Overtuigend, maar zonder wervelend te spelen, heeft Den Bosch de eerste editie van de EHL voor vrouwenteam gewonnen. De Brabanders pakten hun zeventiende hoofdprijs in het Europese clubhockey dankzij een 5-0 zege op het Spaanse Club de Campo.

Wie vooraf keek naar de clubhistorie in Europa, zag dat Den Bosch veertien bekers meer had gepakt dan Club de Campo. De Madrileense ploeg won in 2019 het Europese B-toernooi en mocht in 2007 de Europacup II in de kast zetten. Een magere oogst vergeleken met Den Bosch, dat de afgelopen twintig jaar zestien keer het beste vrouwenteam van ons continent waren.

Dat grote verschil was echter niet terug te zien op het veld. Althans, niet in het eerste kwartier. Want daarin hield Club de Campo vrij gemakkelijk stand. Den Bosch was wel gevaarlijker, maar verder dan twee speldenprikjes van Lidewij Welten en Marloes Keetels kwam de ploeg van Raoul Ehren niet.

Timide, zonder overdreven veel initiatief
De eerste kans van het tweede kwart leverde wel meteen succes op. Welten hakte de bal met haar backhand in de verre hoek en bracht Den Bosch daarmee na achttien minuten op 1-0. Of dit bevrijdend werkte? Nog niet echt. Want nog steeds leek er een soort sluier over het spel van de Brabantsen te hangen. Den Bosch oogde wat timide, nam niet overdreven veel initiatief en leek vooral te wachten op fouten van Campo.

Aan de andere kant: Den Bosch kwam ook nooit echt in de problemen en werd amper uitgedaagd. Campo had aardig wat balbezit, maar kwam binnen de 23-meter van Den Bosch zelden tot daden. Op het moment dat Frederique Matla haar ploeg vlak voor rust uit een corner op 2-0 pushte – ze had ‘m zelf sneaky versierd op kop cirkel – had de formatie uit Madrid nog geen bal op het doel van Josine Koning geslagen.

Verzet gebroken
Vlak na de eerste echte kans voor Campo – Alicia Magaz miste oog in oog met Koning – gooide Den Bosch de wedstrijd in het slot. Met nog twintig minuten op de klok kreeg Matla alle ruimte om uit te halen. Haar – houdbare – backhandschot vloog via de handschoen van Maria Ruiz Castillo tegen het net: 3-0.

Het verzet van Campo was gebroken. De Spaanse ploeg vergaloppeerde zich in de eigen defensie en Den Bosch sloeg meteen toe. Marloes Keetels vond Welten die de bal op een presenteerblaadje aan Maartje Krekelaar gaf, waardoor de 4-0 een feit was. Het slotakkoord was voor Matla, die zes minuten voor tijd uit een corner de 5-0 binnen pushte.

Het meest unieke aan die slotfase waren de keeperswissels. In dezelfde minuut gunde zowel Den Bosch – waar Liselot van Bergen haar opwachting maakte – als Campo z’n tweede keeper speeltijd. Voor de score maakte dat echter niet meer uit.