Bloemendaal in winters Wagener naar vierde EHL-zege

Bloemendaal heeft voor de vierde keer de Euro Hockey League gewonnen. De Mussen waren in het winterse en waaierige Wagener met maar liefst 5-2 te sterk voor het Atletic Terrassa. Bij rust stond de ploeg van Rick Mathijssen al met 3-1 voor.

Bloemendaal had natuurlijk een loodzware zaterdag achter de rug, waarin het overuren maakte tegen het Belgische Royal Léopold. Maar van die extra inspanningen was twee dagen later helemaal niets meer te zien. Slechts 147 seconden had de regerend Hoofdklasse-kampioen nodig om de score te openen. Een spijkerhard schot van Yannick van der Drift liet Terrassa-keeper Marc Calzada kansloos.

Bliksemstart
De Catalanen waren amper van die eerste dreun bekomen, of de volgende punch werd uitgedeeld. Ditmaal was het Thierry Brinkman die raak prikte. De international, weer opgesteld in de voorste linie, toonde zijn spitsenbloed bij de tweede paal en zorgde na vijf minuten voor de 2-0. Een bliksemstart dus voor Bloemendaal.

Omdat ook Terrassa z’n eerste strafcorner omzette in een doelpunt, stond het na tien minuten 2-1. Dat had de ploeg van coach Javier Gasol te danken aan cornerspecialist Pau Cunill, die met twee goals ook al een hoofdrol speelde in de gewonnen halve finale tegen Uhlenhorst Mülheim.

Heuse sneeuwjachten zorgden ervoor dat er aan de kant even overlegd werd. Was het verantwoord om door te gaan? Al snel bleek dat inderdaad het geval. Spontaan ging de zon ook weer schijnen in het steenkoude Wagener Stadion. Toeval of niet, Terrassa kwam ook wat beter in de wedstrijd. De beste kansen bleven echter voor Bloemendaal, dat kort achter elkaar twee corners kreeg. De tweede werd uit de rebound benut door Florian Fuchs, die daarmee de stand naar 3-1 tilde.

Van sneeuwjacht naar kaartenregen
De sneeuwstorm had ondertussen plaatsgemaakt voor een kaartenregen. Binnen elf minuten gingen vier spelers – drie bij Terrassa, één bij Bloemendaal – naar de kant. De finale werd meer en meer een vechtwedstrijd, waarin met name Terrassa alle wapens aangreep om zich terug te knokken in de strijd. Maar op het moment dat de Spaanse ploeg kon aanhaken, gaven ze niet thuis. Vlak na rust kreeg Terrassa namelijk twee corners, maar beide pogingen werden gekraakt door de defensie van Bloemendaal.

Terrassa sneed zichzelf vervolgens lelijk in de vingers door tegen twee gele kaarten op te lopen, waardoor zij tien minuten met tien man op het veld stonden. Brinkman profiteerde van het numerieke overtal en maakte in het derde kwart de 4-1. Case closed. Dit mocht Bloemendaal never nooit meer weggeven.

Glansrol Brinkman
En dat gebeurde ook niet. Sterker: tien minuten voor tijd maakte Tim Swaen er vanaf de strafbalstip zelfs 5-1 van. Ook bij deze goal was een hoofdrol weggelegd voor Brinkman. Hij was namelijk degene die in de cirkel op zijn stick werd geslagen. Met twee goals en deze ‘assist’ was de kleine aanvaller absoluut de man of the match van deze ongelijke eindstrijd.

In de slotfase maakte Terrassa de score nog wat draaglijker door de 5-2 te maken. Bloemendaal-verdediger Daan Dullemeijer raakte bij deze treffer gewond aan zijn hoofd en moest daardoor, vlak voordat zijn teamgenoten juichend bijeen kwamen, de strijd staken.