Reclamefolders voor partydrug 3-MMC niet verboden: ‘Het is een legaal product’

De gemeente Berkelland kan het verspreiden van folders en reclame voor de verslavende partydrug 3-MMC niet verbieden. Dat zegt burgemeester Joost van Oostrum. „Het is een legaal product.” Zo meldt de Gelderlander.

De opmerkelijke reclamefolder viel in februari dit jaar bij inwoners van Berkelland en Hof van Twente in de brievenbus. "Volstrekt onaanvaardbaar”, vond de Berkellandse burgemeester Joost van Oostrum toen in de Gelderlander. "Te gek voor woorden”, zei hij destijds. "Op tv mag op bepaalde tijdstippen geen reclame worden gemaakt voor producten die ongezond zijn. En dit mag wel?”

De burgemeester heeft navraag gedaan bij een aantal juristen, hierna heeft hij aan zijn gemeenteraad moeten meedelen dat hij niets aan dit soort reclamefolders voor 3-MMC kan doen: "3-MMC is een legaal product dus mogen er ook folders over verspreid worden. Ik kan er niets tegen doen. Het wachten is op een landelijk verbod.”

De voorganger van 3-MMC, 4-MCC is inmiddels verboden. Een wetsvoorstel om ook 3-MMC als verboden middel geregistreerd te krijgen, heeft door de COVID-19-problematiek vertraging opgelopen. Van Oostrum heeft eind vorig jaar samen met nog 6 burgemeesters een brandbrief gestuurd naar minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Paul Blokhuis. Zij willen dat er haast wordt gemaakt met het wetsvoorstel.

Als het aan de burgemeester ligt, gaat de wetgever nog en komt er een verbod op alle synthetische drugs. "Want als er een truc wordt uitgehaald en 3-MMC straks wordt opgevolgd door bijvoorbeeld 2-MMC, loopt de wetgever weer achter de feiten aan. In Nederland moet gewoon een totaalverbod op synthetische drugs komen, want het is troep. Dit spul wil je gewoon niet op de markt hebben.”

3-MMC (ook wel ‘Poes’ of ‘3m’ genoemd) wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. De drug is sinds 2012 op de drugsmarkt. De effecten van 3-MMC kunnen wat lijken op die van MDMA en cocaïne. Met het verschil dat 3-MCC goedkoop en legaal verkrijgbaar is via Nederlandse webshops.