Tientallen doden door noodweer in Indonesië: veel mensen nog begraven onder de modder

Zeker 44 mensen zijn om het leven gekomen door extreem noodweer in het oosten van Indonesië. Daar leidde zware neerslag tot overstromingen en aardverschuivingen in de provincie Oost-Nusa Tenggara. Minstens negen personen raakten hierbij gewond. Zo meldt de Stentor.

De plotselinge overstromingen en aardverschuivingen hebben hele wijken in de provincie Oost-Nusa Tenggara, die meer dan 560 eilanden omvat, onder water gezet. Volgens Raditya Jati, een woordvoerder van het Indonesische National Disaster Mitigation Agency, werden zeven dorpen zwaar getroffen. Zevenentwintig mensen worden vermist en negen raakten gewond, zei hij.

De ergste schade is op het afgelegen eiland Adonara, waar veel inwoners zich voorbereidden om Paaszondag te vieren. Door de schade stonden tientallen huizen onder modder en water. Vijf bruggen zijn bezweken, zei meneer Raditya.

De reddingsactie werd belemmerd omdat de enige toegang tot Adonara over zee is, en de golven zijn momenteel erg hoog vanwege het noodweer, zei hij. Maar de prioriteit is ervoor te zorgen dat overlevenden worden verplaatst naar gebieden die veilig zijn voor verdere overstromingen of aardverschuivingen.

Elk jaar, tijdens het moessonseizoen, zet Indonesië zich schrap voor door water veroorzaakte calamiteiten. Maar het land kampt met andere tegenslagen. Met duizenden bewoonde eilanden op de seismisch actieve "ring of fire", is Indonesië bijzonder kwetsbaar voor natuurrampen, waaronder vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami's, plotselinge overstromingen, aardverschuivingen en sterke stormen.

Vóór dit weekend had de nationale meteorologische afdeling gewaarschuwd voor hoge regenintensiteit, zei dhr. Raditya. Maar veel inwoners van kleine, afgelegen eilanden zoals Adonara hebben weinig veilige schuilplaatsen tegen noodweer.

"Ik denk dat het gebruik van zwaar materieel de grootste uitdaging zal zijn", zei de heer Raditya, verwijzend naar de pogingen om mensen en huizen uit te graven in de hoop overlevenden te vinden.