Spektakel in Egypte, 22 mummies naar nieuw museum

Tijdens een groots evenement werden 22 mummies in een plechtige processie door Caïro naar hun nieuwe tentoonstellingslocatie gebracht. De overblijfselen van koninginnen en koningen uit het oude Egypte werden vervoerd met wagens die speciaal waren versierd in de stijl van die tijd, waarop de naam van de overledene te lezen was. Om de mummies te beschermen waren de wagens speciaal schokabsorberend.

De "Gouden Parade van de farao's" werd live op televisie uitgezonden. "Ik ben erg trots om de koningen en koninginnen van Egypte te verwelkomen na hun reis", schreef staatshoofd Abdel Fattah al-Sisi op Twitter kort voordat de 40 minuten durende processie begon. "Dit grandioze spektakel is opnieuw een bewijs van de grootsheid (...) van een unieke beschaving die tot in de diepten van de geschiedenis reikt", voegde de president eraan toe.

Om de kostbare mummies van 18 oude Egyptische koningen en vier koninginnen te beschermen, werd een grote veiligheidsmacht ingezet langs de zeven kilometer lange route. Het Tahrir-plein, waar de optocht begon, en enkele andere delen van de route waren afgesloten voor voertuigen en voetgangers.

De mummies bevonden zich al meer dan een eeuw in het Egyptisch Museum in het centrum van Caïro - nu verhuizen ze naar hun nieuwe onderkomen in het nieuw gebouwde National Museum of Egyptian Civilization (NMEC) in het zuiden van de stad. Dit enorme moderne tentoonstellingscomplex is al jaren in aanbouw en zal morgen worden geopend. Pas op 18 april worden de mummies tentoongesteld, omdat er eerst nog restauratiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

Onder de 22 mummies bevind zich farao Hatsjepsoet. Zij was de vrouw van Thoetmosis II , haar halfbroer. Ze regeerde van 1479-1458  voor Christus als regentes omdat Thoetmosis III (zoon van Thoetmosis II en een bijvrouw) nog te jong was om gekroond te worden tot Farao. Ze heeft bijna 22 jaar geregeerd. Onder haar bloeide de handel in het oude Egypte. Ook de mummies van Thoetmosis I., II., III. en IV, evenals door Ramses II., III., IV., V., VI. en IX. werden overgebracht naar het nieuwe museum.

Op social media was er kritiek op het vervoeren van de overleden heersers. Sommige Egyptenaren zijn bang voor ‘de vloek van de mummie’, omdat de rust wordt verstoord door het transport naar het nieuwe museum. Het land heeft inderdaad een ellendige week achter zich. Het Suezkanaal raakte 6 dagen geblokkeerd door het grote containerschip 'Ever Given', wat heeft geleid tot logistieke problemen over de hele wereld. Verder vond er in het zuiden van Egypte een ernstig treinongeluk plaats waarbij 18 doden vielen. Ten slotte stortte er in Caïro een gebouw in waarbij 25 mensen om het leven kwamen.