Gestopte strafbal Visser in shoot-outs brengt Bloemendaal naar finale

De hockeyers van Bloemendaal hebben zich na een zwaar gevecht met Royál Leopold geplaatst voor de finale van de EHL. Shoot-outs brachten na een 1-1 gelijkspel de beslissing, met daarin een heldenrol voor Maurits Visser. Maandag wacht in de finale de winnaar van Uhlenhorst Mülheim– Atlètic Terrassa.

Wie dacht dat favoriet Bloemendaal zich eenvoudig zou kwalificeren voor de finale, had al snel in de gaten dat Royal Léopold een sterke tegenstander was. Eén uitgelopen strafcorner van Tim Swaen was het spaarzame hoogtepunt van het eerste kwart, waarin de ploegen weinig voor elkaar onder deden. Verdedigend hadden de beide teams hun zaakjes op orde. Een backhandschot van Gaspard Baumgarten van Royal Léopold en een voorlangs vliegende tip-in uit de draai van Yannick van der Drift waren de kleine kansjes die het eerste kwart werden gecreëerd.

Aan het begin van het tweede kwart had Royal Léopold via Nicolas Poncelet de 0-1 op de stick. Combinerend sneden de Belgen door het hart van de Bloemendaalse defensie, waarna Poncelet helemaal vrij stond en de grootste kans van de eerste helft kreeg. Het was aan de ingreep van keeper Maurits Visser te danken dat Bloemendaal niet op achterstand kwam. De Mussen kwamen goed weg.

Naarmate de minuten verder tikten in het tweede kwart, werd steeds duidelijker dat Bloemendaal – zonder Roel Bovendeert en Floris Wortelboer – niet zomaar even ging winnen. Het meeste balbezit was in die fase voor de ploeg van Rick Mathijssen, die er niet in slaagde grote kansen af te dwingen.

Ondertussen was Tom Boon, strafcornerspecialist van Royal Léopold en oud-speler van Bloemendaal, vroeg uitgevallen. Vooraf was er een rookgordijn opgetrokken of Boon wel zou kunnen spelen vanwege een hamstringblessure. Na een minuut of vijf ging hij naar de kant en trok hij direct een warme jas aan. Boon keerde niet meer terug binnen de lijnen, een domper voor de regerend landskampioen van België.

Na rust was het wachten op het moment dat het vuurwerk eindelijk werd afgestoken. Dat gebeurde binnen drie minuten. Het was de teruggekeerde routinier en Bloemendaal-verdediger Wouter Jolie die op de rand van de eigen cirkel in de fout ging en zich de bal liet afsnoepen door Tom DeGroote. Met een backhandassist bediende de Belg zijn ploeggenoot Gaspard Baumgarten, die zijn stick in de lucht hield en de bal in het doel kreeg (0-1).

Bloemendaal kende vervolgens een moeilijke fase. Toen Glenn Schuurman rond de eigen 23-meterlijn snel een vrije slag nam die aan Royal Léopold was gegeven, kende de scheidsrechter de Belgen een strafcorner toe. De protesten van de schreeuwende spelers van Bloemendaal galmden door het Wagener Stadion. De sleeppush van DeGroote spatte vervolgens uiteen op de handschoen van Maurits Visser.

Even brak er daarna een fase aan waarin Bloemendaal zich leek te herpakken. De koploper van de Hoofdklasse versierde kort achter elkaar twee strafcorners. De ene, een sleeppush van Tim Swaen, werd eruit gelopen. De ander eindigde in een backhandschot van stopper Thierry Brinkman, dat naast ging.

Toch kantelde het momentum weer naar Royal Léopold toe. Omdat een strafcorner van DeGroote opnieuw een prooi voor keeper Visser was, bleef het 0-1. Bloemendaal hield even later het hart vast toen in de cirkel Jolie de bal op zijn voeten leek te krijgen. De videoscheidsrechter durfde zich niet aan een oordeel te wagen, waardoor de Mussen ontsnapten aan de volgende strafcorner.

Vrij snel in het vierde kwart slaagde Bloemendaal erin een strafcorner te halen. Het bleek een belangrijk moment voor de Mussen. In eerste instantie pushte Tim Swaen op keeper Romain Henet. Vervolgens was het Jolie die de rebound verwoestend hard in het zijnet schoot (1-1). De blijdschap was groot bij Jolie, die in de armen viel van Jorrit Croon en zijn fout van voor rust hersteld.

Daarna was het Royal Léopold dat twee strafcorners miste. Toen Bloemendaal een strafcorner haalde, steeg er een keihard gejuich op uit de kelen van de Mussen, galmend door het lege Wagener Stadion. Met zijn handschoen voorkwam keeper Henet de 2-1 op de sleeppush van Swaen. Hoewel er nog zes minuten te spelen waren, bleek het de laatste grote kans. Net als bij de vrouwenwedstrijd Amsterdam-Den Bosch moesten shoot-outs de winnaar uitwijzen.

Shoot-out-serie
Daarin was de stand na door elk team vijf genomen shoot-outs 4-4, na missers van Tom DeGroote en Glenn Schuurman. Toen Jorrit Croon in de sudden-death de 5-4 scoorde, moest Nicolas Poncelet. Toen hij miste, staken de spelers van Bloemendaal juichend het hele veld verder. De videoscheidsrechter kende Royal Léopold echter een strafbal toe, door een overtreding van Visser op Poncelet. Toen Visser doe push van Plenneveaux tegenhield, had Bloemendaal pas echt reden om te juichen en was de finaleplaats veiliggesteld.