EHL: Den Bosch wint thriller van Amsterdam na shoot-outs

Met nog 1 minuut 14 op de klok was hockeyclub Den Bosch op sterven na dood, maar na een doelpunt van Frédérique Matla en de daaropvolgende zenuwslopende shoot-out-serie, ging de winst in de halve finale van de Euro Hockey League (EHL) alsnog naar de ploeg van Raoul Ehren. Tegenstander in de finale maandag is Club de Campo. Voor Amsterdam rest zondag de strijd om het brons tegen Der Club an der Alster.

Eindelijk stond er zaterdagmiddag weer wat op het spel voor Amsterdam en Den Bosch, de twee teams die in de Hoofdklasse zo weinig tegenstand krijgen en die smachten naar de play-offs. Nu speelden ze eindelijk weer een alles-of-niets-wedstrijd.

Interessant was vooral de vraag hoe Den Bosch zich deze keer zou wapenen tegen Amsterdam, de ploeg die de laatste jaren een formule heeft gevonden om Den Bosch te bestrijden, door de ruimtes klein te houden en aanvallers Lidewij Welten en Frédérique Matla geen centimeter ruimte te geven. Sinds september 2018 was het de Bosschenaren niet meer gelukt te winnen van Amsterdam. Vijf nederlagen en twee gelijke spelen stonden er sindsdien op de balans, een zeldzaam negatieve reeks voor de ploeg van coach Raoul Ehren.

Strafbal voor Den Bosch
De wedstrijd was zeven minuten bezig toen zich de eerste grote kans van de wedstrijd voordeed. Den Bosch – nog altijd zonder de geblesseerde Margot van Geffen – begon sterker en was in balbezit via Pleun van der Plas, die de bal op de voeten legde van Amsterdam-verdediger Hester van der Veld. De arbitrage floot voor een strafcorner, de eerste van deze klassieker tussen de twee sterkste clubs uit het vrouwenhockey.

Na de flats van Sanne Koolen vanaf kop cirkel ontstond er een scrimmage. Via Maartje Krekelaar ging de bal naar Lidewij Welten, die op doel schoot. Vlak voor de lijn kwam de bal op het lichaam van Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen, die daarmee een doelpunt voorkwam. Terecht werd er een strafbal gegeven. Van den Assem meldde zich op de stip en had de 1-0 op haar stick. Maar het was keepster Anne Veenendaal die met haar stick redding bracht op de lage push van Van den Assem, die niet ver genoeg in de hoek was geplaatst.

Sterkere fase voor Amsterdam
Ook het begin van het tweede kwart was voor Den Bosch, dat twee strafcorners versierde. Halverwege Q2 kantelde het momentum naar Amsterdam, dat vier kansen creëerde. Na een uitgelopen strafcorner van Eva de Goede haalde Maria Verschoor steenhard uit met haar backhand, een schot dat naast vloog.

Even later was het Marijn Veen die tweemaal op doel mocht vuren: de ene keer raakte ze de klomp van Den Bosch-keepster Josine Koning, de andere keer schoot ze via een stick over. Omdat Amsterdam ook hun derde strafcorner miste, was na dertig minuten hockeyen de ruststand 0-0, terwijl dat ook 1-1 of 2-2 had kunnen zijn.

Goal van Marijn Veen
Het begin van het derde kwart was Amsterdam opnieuw sterker en kwam het eerste gevaar via Lauren Stam, die de bal de cirkel in flatste. Aanvaller Sosha Benninga draaide weg bij Van den Assem en passte naar de vrijstaande Veen. Haar derde kans om Amsterdam op voorsprong te zetten, benutte de international van Oranje wél. Met een prachtig liftballetje zette ze keepster Koning buitenspel: 1-0 voor Amsterdam. Veen vierde de goal uitbundig, met een sprong in de lucht.

De fase daarna in het derde kwart was het meeste balbezit voor Den Bosch, dat zich vastliep op de verdediging van Amsterdam. Aan het begin van het vierde kwart haalde Frédérique Matla een strafcorner. Daar kwam een schietkans uit voort voor Pien Sanders. Met een prachtige duik gooide Stam zich voor de bal, een fraaie actie waardoor het 0-0 bleef.

Gelijkmaker Matla met 1 minuut 14 op de klok
Toen Den Bosch even later veronderstelde dat de bal op een voet van Plönissen kwam, verloren ze de videoscheidsrechte, omdat het de stick van Plönissen was waarmee ze de bal raakte. Ondertussen tikte de tijd door.

Een minuut of zes voor tijd had Amsterdam de wedstrijd kunnen beslissen, toen het vlak achter elkaar twee strafcorners kreeg, die er allebei niet in gingen. Den Bosch bleef in leven. Frédérique Matla schoot op de paal terwijl Den Bosch dat de bal de plank had geraakt. Het was bloedstollend. Met nog 1 minuut 14 op de klok viel de bal voor de stick van Matla, die de voorzet vanaf links van Rosa Fernig raakte en binnentipte. Er brak vervolgens een volksfeest uit bij de Bosschenaren, die bijna waren uitgeschakeld.

Shootout-serie
De shootout-serie was vervolgens zenuwslopend. Na direct een misser van Eva de Goede (strafbal), scoorden Den Bosch en Amsterdam hun shoot-out vervolgens om en om, tot een score van 3-4 in het voordeel van Den Bosch. Toen Lauren Stam haar shoot-out miste, was de wedstrijd beslist. Sprintend staken de speelsters van Den Bosch het veld over om samen met Josine Koning het feest te vieren.