Burgemeesters grote steden steunen oproep van Halsema om terrassen te openen

De burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunen de oproep van burgemeester Femke Halsema om de terrassen snel weer te openen. Zo meldt AT5.

Ook het Veiligheidsberaad, waarin voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten, is voorstander van "stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinatie en de epidemiologische toestand", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

De burgemeesters van de drie andere grote steden hebben de laatste dagen, net als in Amsterdam, te kampen met drukke parken, waarbij bezoekers nauwelijks afstand hielden. Dinsdag werden er twee parken in Utrecht ontruimd, woensdag gebeurde dat in het Vondelpark. Ook in de andere Amsterdamse parken en op het Museumplein was het druk.

Halsema deed haar oproep gisteravond in het RTL-programma Beau. Ze gaf te kennen dat het handhaven van de coronaregels en de openbare ruimte problematisch worden. Dat komt volgens haar door het mooie weer en doordat er steeds minder geloof in de coronaregels is. 

Ze zegt dat de politie steeds vaker tegenover mensen komt te staan. "Terwijl we aan de kant van mensen willen staan." Ze zegt de gezondheidscrisis niet te willen relativeren. "Ik zeg niet dat je zomaar alles van het slot moet gooien, helemaal niet, maar je moet wel zorgen dat de regels en het leven een beetje op elkaar aansluiten."

Begin maart kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge aan dat de terrassen mogelijk open konden tijdens Pasen als de besmettingscijfers zouden dalen. De cijfers stegen echter en de terrassen mochten niet open.