Nederlanders rijden in relatief oude auto's

Nederlanders rijden in oudere auto's dan automobilisten in onze buurlanden. In Nederland was de gemiddelde personenauto in 2019 11 jaar oud. In België zijn personenauto’s gemiddeld 9,1 jaar oud, in Duitsland 9,6 jaar en in Luxemburg slechts 6,5 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese autofabrikanten, verenigd in de Acea. Zo meldt De Stentor.

In de Europese Unie ligt de gemiddelde leeftijd van personenauto’s nog iets hoger dan in ons land, namelijk 11,5 jaar. Hoe meer we richting het het zuiden van Europa trekken lopen de leeftijden op richting barrel. Zo zit La Douce France met een gemiddelde leeftijd van 10,2 jaar wat jonger dan de Nederlandse leeftijd, en in landen als Italië (11,4 jaar) en Spanje (12,7 jaar) is het nationale wagenpark ouder.

Als het om vrachtwagens gaat heeft ons land een vrij jong wagenpark. Onze vrachtwagens hebben een gemiddelde leeftijd van 9,6 jaar, daarmee zitten we ruim onder de Europees gemiddelde vrachtwagenleeftijd (13 jaar). In België hebben de trucks een gemiddelde leeftijd van 15,8 jaar oud. Daarentegen zijn onze bestelbusjes oud (9,8 jaar) te noemen als we ze vergelijken met de gemiddelde busjesleeftijd bij onze buren, in België is dat 8,6 jaar en in Duitsland is dat 8,1 jaar.

Uit de rapportages van de Acea blijkt dat we in de Europese Unie sowieso in steeds oudere auto's rondrijden. In 2017 lag de  gemiddelde leeftijd van een personenauto in de EU op bijna 10 jaar. Rond 2007 lag de gemiddelde leeftijd van personenauto’s in de EU op 8,4 jaar. In Nederland was de gemiddelde leeftijd van personenauto’s in 2017 zo'n 9,6 jaar. De steeds betere kwaliteit van auto's zorgt dat ze gewoon langer meegaan dan voorheen.