Debat verplaatst naar morgen, Rutte probeert Arib notities te laten beoordelen, Kamer wil zelf de notities inzien

We kunnen vanmiddag meekijken naar een uniek debat, voor het eerst moeten twee verkenners verantwoording afleggen over hun werkzaamheden aan de tweede kamer. Zowel verkenner als informateur is eigenlijk een soort van vrijwilligersfunctie, waardoor men geen verplichting heeft om te verschijnen voor de Kamer.

Kijk  live mee (indien er een stream beschikbaar komt):

Hier kan het debat op www.tweedekamer.nl worden gevolgd.

Update 19.40 uur: De kamer heeft een toezegging gekregen dat er een brief van de nieuwe verkenners Koolmees en Van Ark onderweg is. Rutte wil graag dat Arib  alle stukken van te voren 'scant' of de naam Pieter Omtzigt nog ergens voor komt, omdat dit debat over Omtzigt zou gaan. Dan zouden de gespreksnotities van Rutte wel openbaar mogen worden, maar de gespreksnotities van de andere 16 partijleiders niet.

Arib doet navraag bij alle partijleiders.

Wilders(PVV) en Marijnissen ( SP) willen openbaarheid van alle stukken. Van der Staay (SGP) heeft begrip voor het standpunt van Rutte, maar heeft geen bezwaar als zijn gespreksnotities openbaar worden en wil alles openbaar.

Azarkan (Denk), Ploumen (PvdA), Eerdmans (JA21) willen ook dat de stukken openbaar moeten gemaakt worden om zo het onderlinge vertrouwen  te kunnen herstellen. 

Kaag ( D66) sluit zich aan bij Rutte, haar notities mogen openbaar, Van Der Plas (BBB) wil ook openheid. Simons BIJ1 geeft aan dat de vertrouwelijkheid al is geschaad, dus de documenten kunnen gewoon openbaar. Baudet ( FvD) is het niet eens met Rutte, begint over de notulist van de ex verkenners, dat zou een ambtenaar zijn van Algemene Zaken etc. Arib kapt hem af. Segers (CU) geeft aan dat er een basis van vertrouwen moet zijn, kan zich het standpunt van Rutte voorstellen gaat hiermee akkoord, het debat moet dan uitwijzen of er later meer informatie nodig is.

Ouwehand (PvdD) wil alles tot de wortel uitzoeken, alles openbaar. Hoekstra (CDA) geeft aan wat er allemaal is misgegaan, hij wil alle notities openbaar maar heeft respect voor de partij die dit niet wil.  Klaver (GroenLinks) staat ook stil bij de gevoeligheid van de stukken, maar wil wel alles openbaar. Dassen (Volt) wil alles openbaar,  de Haan (50 plus) wil ook openheid van zaken.

Er wordt besloten het debat te verplaatsen naar morgen.

Update 17.40 uur: Het debat is nog niet hervat,  de verkenners Koolmees en Van Arkzijn nog druk bezig om de gevraagde informatie, zoals gespreksverslagen, sms'jes en e-mails, openbaar te maken. Als dat lukt voor 18.30 uur,  kan het debat nog om 19.00 uur beginnen. Als het later wordt, start het debat morgenochtend. 

Update 16.15 uur: Er schijnen nog meer stukken te zijn, die de Kamer nog niet heeft gezien. Ollongren gaf aan alle stukken te hebben overgedragen naar de nieuwe verkenners en niets meer te kunnen laten zien. Hierop vroeg Wilders aan de Tweede Kamer voorzitter Arib of zij per direct alle stukken wil opvragen bij de nieuwe verkenners om aan de Kamer te laten zien. Nu steunt Wopke ook het verzoek van Wilders. ( Rutte niet aan het woord geweest). Naar verwachting zal het debat rond 17 uur verder gaan.

Update:15.30 uur: De Tweede Kamer wil van de verkenners en de betrokken ambtenaren alle stukken en notities inzien voor het debat aanvangt. VVD-leider Mark Rutte en Wopke Hoekstra van het CDA spraken geen steun uit voor het openbaar maken van de documenten. Het was ook nog niet duidelijk of de ex-verkenners gehoor hebben gegeven om alle stukken openbaar te maken. Ook is nog niet duidelijk hoe laat het debat zal aanvangen.

Inmiddels Lijkt Geert Wilders al één en ander op Twitter te plaatsen.


De hoofdrolspelers van vanmiddag zijn de twee oudverkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kasja Ollongren(D66). 

Zie ook: 

Aan de andere kant staat de nieuwe Tweede Kamer die zojuist is geinstalleerd en beëdigd. De 17 fractievoorzitters zullen het woord voeren. Naast de twee oud-verklenners kunnen ook Mark Rutte en Sigrid Kaag kritische vragen verwachten. De oppositie heeft al duidelijk te kennen gegeven de onderste steen boven te willen krijgen.

De vraag die heel Nederland graag beantwoord wil zien is wie de inmiddels befaamde zin over Pieter Omtzigt heeft opgeschreven. Verder worden er vragen verwacht over 'de samenwerking van de linkse partijen' en de 'Onderhandelingstechnieken van Wopke Hoekstra', daar zijn ook opmerkingen over gemaakt die te lezen waren in het memo van Ollongren.