IS claimt aanval en doden rondom de stad Palma in het noorden van Mozambique

De Islamitische Staat (IS) heeft maandag de aanval opgeeist die is uitgevoerd op de stad Palma in het noorden van Mozambique. Hierbij werden tientallen mensen gedood, duizenden ontheemd en worden nog veel mensen vermist.

Islamistische opstandelingen hebben de stad afgelopen woensdag aangevallen, Palma is het centrum van een miljardeninvestering van Total, een Frans olie- en gasbedrijf, ze winnen daar vloeibaar aardgas uit offshore-locaties in de Indische Oceaan. De gasvoorraden behoren tot de grootste ter wereld en de investering door Total en anderen wordt geschat op $ 20 miljard, een van de grootste in Afrika. De regering bevestigde zondag dat tientallen mensen waren omgekomen, waaronder zeven toen hun konvooi auto's in een hinderlaag liep tijdens een ontsnappingspoging.

De meest noordelijke provincie van het land, Cabo Delgado, waar Palma aan de grens met Tanzania ligt, is sinds 2017 de thuisbasis van een islamitische groepering die nu gelinkt wordt aan IS.

IS claimde de aanval via zijn persbureau Amaq en zei dat zijn strijders de controle over de stad hadden overgenomen na dagen strijd met veiligheidstroepen. Hierbij hebben ze minstens 55 mensen gedood, waaronder een aantal soldaten, gebouwen vernietigd en overgenomen, waaronder fabrieken en banken, en voertuigen in beslag genomen, volgens Amaq.

Persbureau Reuters kon deze claims niet verifiëren. De meeste verbindingen met Palma zijn sinds afgelopen woensdag verbroken. Ambtenaren van het ministerie van Defensie van Mozambique en de nationale politie waren gisteren niet telefonisch bereikbaar voor commentaar en reageerden niet op sms-berichten.

Het totale aantal doden of vermisten na de aanval door IS blijft onduidelijk. Nick Alexander, een Brits-Zuid-Afrikaanse aannemer, zat vrijdag in een konvooi van voertuigen die probeerden te ontsnappen vanuit een belegerd hotel, vertelde zijn dochter Jayde, die in Johannesburg woont, aan Reuters. Hij heeft na de aanslag twee nachten lang rondgekropen in de bush voordat hij werd gered. "Hij leeft en is op weg naar huis", zei ze.

Veel mensen zijn naar het strand gevlucht in de hoop daar gered te worden, volgens een bron. Een verscheidenheid aan boten heeft een groot aantal vluchtelingen al naar de provinciehoofdstad Pemba gebracht, ongeveer 240 km naar het zuiden.

Familieleden van de vermisten wachtten angstig in de haven van Pemba, in de hoop nieuws over hun familieleden te horen. "Ik heb sinds woensdag geen contact meer gehad met mijn familie, mijn vrouw, mijn zonen, mijn moeder, mijn broers," vertelde Patricio Amade, inwoner van Pemba, aan het Portugese staatspersbureau Lusa.

Lusa meldde maandag ook dat honderden mensen die uit Palma waren gevlucht, bij de grens met Tanzania waren aangekomen nadat ze dagenlang door de bush hadden gelopen om in veiligheid te komen. De Tanzaniaanse politie vertelde Reuters echter dat ze tot nu toe nog geen mensen hadden gezien die vanuit Mozambique hun grondgebied wilden binnenkomen.

Ten minste één Zuid-Afrikaan is bij de aanval op Palma gedood. De Britse krant The Times meldde dat een Brits staatsburger was overleden.

De Franse energiegroep Total zei zaterdag dat ze een geplande hervatting van de bouw voor zijn ontwikkeling van $ 20 miljard buiten Palma zou afblazen en het personeelsbestand tot een 'strikt minimum' zou beperken.

Het bedrijf heeft in januari het merendeel van zijn personeelsbestand teruggeroepen vanwege een verhoogd veiligheidsrisico.

Hulporganisaties schatten dat ongeveer 35.000 mensen de stad Palma zijn ontvlucht. Veel gasten van een hotel dat door de aanvallers was belegerd, werden neergeschoten terwijl ze probeerden te ontsnappen. Ook maandag gingen de gevechten tussen de jihadisten en de staatsveiligheidstroepen door.