Bibian Mentel (48) overleden

Voormalig paralympisch kampioen snowboarden Bibian Mentel is op 48-jarige leeftijd overleden. Na een strijd tegen kanker van meer dan twintig jaar werden uitzaaiingen in de hersenen werden haar uiteindelijk fataal.

Mentel hoorde bij de nationale snowboardtop en had zelfs uitzicht op deelname aan de Olympische Winterspelen van 2002 toen er in 2001 een kwaadaardige tumor in het botvlies gevonden werd. het leidde tot de amputatie van haar rechteronderbeen. Mentel liet toen al zien over veerkracht te bezitten want een paar maanden later werd ze alweer Nederlands kampioen snowboarden, tussen de valide sporters welteverstaan.

Ze werd daarna een uithangbord voor de gehandicaptensport in Nederland en was betrokken bij de lobby om het parasnowboarden op het programma van de  Paralympische Spelen te krijgen. In 2014 was het zover en Mentel, die bij de openingsceremonie de Nederlandse vlag droeg, won er goud op het onderdeel snowboardcross.

Vier jaar later droeg ze in Pyeongchang wederom de Nederlandse vlag en nu won ze zelfs tweemaal goud. Het leverde ook een uitverkiezing op tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Na de winterspelen stopte ze met topsport maar verdween niet uit beeld.

Zo richtte ze de Mentelity Foundation op, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen, met name boardsporten. Ondanks dat de kanker maar bleeft terugkomen vocht Mentel terug overleefde ze telkens, totdat het bericht kwam dat de dokters niks meer voor haar konden doen.

Tot het laatst bleef Mentel zich inzetten, vorige week opende ze nog haar eigen Cruyff Court, maar afgelopen middag is ze dan toch overleden.


(WikiCommons/DWDD)