334 man aangehouden bij demonstratie tegen coronamaatregelen Museumplein

Tijdens een protest tegen het coronabeleid op het Museumplein gistermiddag zijn 334 mensen aangehouden. Nadat ze gisteravond hun proces-verbaal kregen, zijn ze vrijgelaten. Dat laat de politie weten. Van die 334 aangehouden demonstranten hebben er 305 een gebiedsverbod gekregen. Zo meldt AT5.

Rond 14.30 uur gaf de gemeente aan dat het te druk was op het Museumplein en dat demonstranten het gebied moesten verlaten. Niet lang daarna werden waterkanonnen ingezet om de demonstranten te verdrijven.

Ook journalist Arnold Karskens, oprichter van omroep Ongehoord Nederland, werd gisteren meegenomen. Volgens de politie was het niet duidelijk dat hij een politieperskaart had. "Maar ook als journalist behoor je je te houden aan een verordening", vertelt een woordvoerder van de politie. Hij zou na herhaaldelijk waarschuwen van de politie niet zijn weggegaan. "Als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico", stelt de woordvoerder.

'Koffiedrinken'
Gistermiddag was de twaalfde keer dat er een protest tegen het coronabeleid plaatsvond op het Museumplein. Sinds half januari komen wekelijks mensen samen die gaan 'koffiedrinken' op het plein uit onvrede over de maatregelen die de overheid neemt. Laatst liet de politie al weten dat de protesten al zo'n 5,5 miljoen aan politie-inzet hebben gekost.

Ook deze demonstratie was verboden door de driehoek. Als reden werd aangevoerd dat bij eerdere protesten molotovcocktails, messen, zwaar vuurwerk en boksbeugels werd aangetroffen.

Zie ook: Demonstratie Museumplein: aantal aanhoudingen nog niet bekend gemaakt