F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton heeft de eerste Formule 1-race van het seizoen 2021 op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen was met zijn Mercedes op het circuit van Bahrein tactisch net wat sterker dan het kamp Red Bull Racing van Max Verstappen. Valtteri Bottas werd op geruime afstand derde.

Voor Sergio Perez was er al voor de race drama, want de auto van de Mexicaan kwam op weg naar de start stil te staan. Hij wist de Red Bull opnieuw te starten, maar moest de race vanuit de pits aanvangen, terwijl de rest van het veld een tweede opwarmronde af moest leggen. Perez bleef zo bij de start uit de problemen en kon beginnen aan een inhaalrace.

Vooraan was Verstappen goed weg, met in zijn kielzog Hamilton en Charles Leclerc die Bottas verschalkt had. Er was al snel een safety car omdat Nikita Mazepin zijn Haas al na drie bochten in de bandenstapels parkeerde. Na de herstart die volgde verloor Pierre Gasly met de AlphaTauri zijn plek aan de McLarens en reed bovendien de voorvleugel stuk op de bolide van Daniel Ricciardo. De Fransman moest naar de pits en voor de rest van het veld gold een virtuele safety car.

Nadat deze weg was trok Verstappen een klein gaatje met Hamilton die op zijn beurt een mooie voorsprong op Bottas opbouwde. De Fin ging al snel Leclerc voorbij, waarna de Monegask het ook af moest leggen tegen Lando Norris en Daniel Ricciardo. Verder naar achteren vocht Perez zich gestaag een weg naar voren.

De eerste stops volgden al snel voor Mercedes, maar Red Bull liet Verstappen enkele ronden langer buiten. Dit zorgde ervoor dat Verstappen achter Hamilton terecht kwam en in de achtervolging moest. Na 25 van de 56 ronden had de Nederlander het gat met de koploper al flink gedicht, maar waarna Mercedes Hamilton enkele ronden later binnenhaalde voor zijn tweede en laatste stop. Omdat de Brit aanvankelijk niet veel op Verstappen inliep bleef Verstappen opnieuw een stuk langer buiten. Op 11 ronden nieuwer rubber moest de Nederlander uiteindelijk een gat van acht seconden dicht zien te rijden.

In de pogingen om vooraan te blijven ging Hamilton tijdens de race maar liefst 29 (!) keer bij bocht vier buiten de baan voor de wedstrijdleiding hem een waarschuwing gaf. Verstappen kroop langzaam maar zeker dichterbij en drie ronden voor het einde kon hij bij bocht vier de eerste poging op Hamilton wagen. Deze slaagde, maar omdat de Nederlander hierbij buiten de baan ging moest hij de plek teruggeven. Daarna was het beste er af en kon Hamilton met een voorsprong van minder dan een seconde zegevieren, voor Verstappen en Bottas.

Daarachter reed Norris naar een mooie vierde plek na in de beginfase Leclerc afgeschud te hebben. Perez bekroonde zijn fraaie inhaalrace met de vijfde stek, voor Leclerc en Ricciardo. Carlos Sainz kon de Australiër net niet bijhouden en eindigde als achtste, voor Yuki Tsunoda die bij zijn F1-debuut direct punten scoorde. De tiende plek was voor Lance Stroll. Fernando Alonso kon bij zijn terugkeer in de beginfase nog goed meekomen, maar na de eerste stop zakte de Spanjaard terug en viel hij uiteindelijk uit met problemen aan de achterremmen.

- Volledige uitslag volgt -