Eerste MotoGP-pole Bagnaia, Bendsneyder naar P3 in Moto2

Op het Losail International Circuit in Qatar gaat deze week het wereldkampioenschap in de MotoGP, Moto2 en Moto3 van start. In de koningsklasse zorgde de kwalificatie zaterdag gelijk voor een nieuwe polesitter.

MotoGP
Francesco Bagnaia is overgestapt naar het fabrieksteam van Ducati en in de woestijn liet de Italiaan zien dat dat bepaald geen verkeerde keuze was: hij was met afstand de snelste en pakte de eerste poleposition uit zijn carrière. De twee fabriekscoureurs van Yamaha staan naast hem op de eerste rij: de van het satellietteam overgestapte Fabio Quartararo (+0,266) start op plek twee, naast zijn nieuwe teamgenoot Maverick Viñales (+0,316).

Oude rot Valentino Rossi, die met Quartararo van plek wisselde, liet zien er ook nog uitstekend bij te staan: hij gaf teamgenoot Franco Morbidelli het nakijken en pakte op 0,342 seconden de vierde startplek. Jack Miller (+0,443) parkeerde zijn fabrieks-Ducati op plek vijf, naast de Pramac-Ducati van Johann Zarco (+0,541). Morbidelli voert rij drie aan, naast de Aprilia van Aleix Espargaro en de Suzuki van Alex Rins, wiens teamgenoot Joan Mir - de regerend wereldkampioen - vanaf plek tien start.

Moto2
Bo Bendsneyder kende vorig jaar een ronduit slecht seizoen, hoewel hij er aan het begin en einde wel aardig bij zat. Dit keer begon hij in elk geval ijzersterk: de Nederlander reed met een sterke slotronde voor zijn nieuwe team Pertamina Mandalika SAG naar de derde tijd (+0,233), zijn beste kwalificatieresultaat ooit in de Moto2. De poleposition was voor de dominante Brit Sam Lowes, voor de nummer vier van de Moto3 van vorig jaar, de Spanjaard Raul Fernandez (+0,140).

De Moto2-carrière van Barry Baltus begon met een joekel van een domper: de pas 16-jarige Belg crashte in de derde vrije training en liep een dubbele polsbreuk op, dus hij ligt er geruime tijd uit.

Moto3
In de Moto3 begon Darryn Binder uitstekend aan het seizoen. De Zuid-Afrikaanse nummer acht van vorig jaar overtuigde het hele weekeinde al en pakte de poleposition, de tweede uit zijn carrière. Naast hem staat een van dé nieuwe toptalenten: Izan Guevara, de Junior Moto3-wereldkampioen van vorig jaar, debuteert met een tweede startplek (+0,203), voor de Brit John McPhee (+0,283).

De racedag wordt zondag in Qatar om 16.00 uur Nederlandse tijd geopend door de Moto3, om 17.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 19.00 uur brullen de motoren in de MotoGP vervolgens om het eerste weekeinde af te sluiten.