Russisch 1-2-3'tje op WK kunstschaatsen, Belgische stunt

Op het wereldkampioenschap kunstschaatsen in Stockholm hebben de Russische vrouwen flink toegeslagen: de dames, uitkomend onder de vlag van de Russische kunstschaatsbond in plaats van het land, kaapten alle medailles weg.

De 16-jarige Anna Shcherbakova was eerder al de beste in de korte kür, voor de Japanse Rika Kihira en haar eigen landgenote Elizaveta Tuktamysheva, de wereldkampioene van 2015. In de vrije kür kon Kihira het niet bolwerken: ze zakte weg naar de zevende plek.

Alexandra Trusova legde een prachtige vrije kür op het ijs en scoorde zelfs beter dan leeftijdsgenote Shcherbakova, hoewel het verschil miniem was. Trusova steeg daarmee van de twaalfde naar de derde plek, achter de gouden Shcherbakova en de zilveren Tuktamysheva.

Loena Hendrickx doet het al enige jaren uitstekend in de mondiale subtop, maar de 21-jarige Belgische kende nu de wedstrijd van haar leven: ze stond tiende na de korte kür en steeg met een ijzersterke vrije kür naar de vijfde plek in het eindklassement.

Ook Nederland was vertegenwoordigd: de 16-jarige Lindsay van Zundert, die samen met Hendrickx traint bij de broer van de Belgische, stond op de 24e stek na de korte kür en steeg naar een uitstekende zestiende plek in de vrije kür.

Bij de paren ging het goud eerder ook al naar Rusland: Anastasia Mishina en Aleksandr Galliamov wipten in de vrije kür nipt over zowel Sui Wenjing/Han Cong (China) als landgenoten Aleksandra Boikova en Dmitrii Kozlovskii, de leiders na de korte kür. Daria Danilova en Michel Tsiba werden namens Nederland 22e.