Marieke Dijkstra volgt Raoul Ehren op als trainer bij HC Den Bosch

Marieke Dijksta is komend seizoen de nieuwe coach van de hockeydames van Den Bosch. De 42-jarige coach neemt het stokje over van Raoul Ehren, die na twaalf jaar afscheid neemt aan de Oosterplas.

Dijkstra komt over van de mannen van SCHC, waar ze een aflopend contract had. De naam van Dijsktra is enigszins opvallend, nadat een dag eerder bekend werd dat ze als assistent-trainer van Jisse Waasdorp het seizoen afmaakt bij de dames van Kampong.

Succescoach Ehren – die in zijn hele periode bij de Bosschenaren (ook als assistent-trainer) dertien keer landskampioen werd en elf EHCC-titels veroverde – maakte in februari kenbaar aan het einde van het seizoen afscheid te nemen bij de dames van Den Bosch. Ehren gaat zich volledig richten op de Belgische nationale ploeg.

Samen met de spelersgroep is gekeken naar een waardige opvolger voor Ehren. Vera Vorstenbosch, bestuurslid Tophockey Den Bosch, is ‘heel erg blij’ met de aanstelling van Dijkstra. "De naam van Marieke viel snel", zegt Vorstenbosch in een persbericht. "Marieke past bij ons, is tactisch erg goed en heeft een heldere visie en mening. Daarnaast gelooft ze in onze cultuur en opleiding."

Vorstenbosch heeft tijdens haar actieve hockeycarrière nog onder Dijkstra gespeeld. Het tweetal werd tijdens het WK Zaalhockey in 2015 in Leipzig wereldkampioen. Vorstenbosch: "Ik heb zelf ervaren en gezien hoe Marieke individuen en het team beter kan maken. Ik ben daarom erg blij dat ze bij ons aan de slag gaat."

Dijkstra kijkt uit naar haar nieuwe klus. "Het is een prachtige uitdaging bij een heel professionele club", schrijft zij in het persbericht. "Met speelsters die veel ambitie hebben en tot de besten van de wereld horen. Ik vind het mooi om verder te bouwen op wat Raoul de afgelopen jaren heeft neergezet."

Bij Stichtsche hebben ze de opvolger van Dijkstra al in huis gehaald. Gilles van Hesteren komt over van KHC Dragons. Na een vijfjarig avontuur in België zocht de 41-jarige oefenmeester een club dichter bij huis.

"Wij zijn zeer verheugd met de komst van Gilles", aldus Leonard Posthumus Meyjes, bestuurslid Tophockey bij SCHC. "De hockeyfilosofie van Gilles sluit goed aan bij de ambitie van de club en de wensen van de spelersgroep. Tevens zochten wij naar een duurzame, langetermijnoplossing met behoud van onze eigen identiteit. Daarbij denken wij dat we met zijn aanstelling, in samenwerking met de overige stafleden, de ingeslagen weg met Marieke een uitstekend vervolg te kunnen geven."

Het vertrek van Marieke niet geheel als verrassing, zo meldt SCHC in een persverklaring. "Marieke is uiterst professioneel en gepassioneerd en wil daarnaast graag, zoals ook tijdens haar tijd als speelster, het maximale uit haarzelf halen", zegt Posthumus Meyjes. "Als Den Bosch dan voorbij komt, kan je haar alleen maar motiveren om een dergelijke stap te zetten. Ik ben trots dat ze via ons deze weg bewandeld en kijk terug op een prettige, open samenwerking en wens haar alle goeds."