'Biden gaat voor eeuwige politieke leven'

De 78-jarige Amerikaanse president Joe Biden is weer eens van gedachten veranderd. Nadat hij tijdens zijn verkiezingscampagne in 2020 iedereen voorloog dat hij slechts gedurende vier jaar een 'tussenpaus' zou zijn, is hij van plan om, mocht hij dan nog leven, in 2024 weer een gooi naar het presidentschap te doen.

In zijn eerste persconferentie sinds zijn aantreden was Biden weer herkenbaar als vanouds. Stamelend en van briefjes voorlezend leek het wel alsof hij alle vragen van tevoren al heeft mogen inzien. Hij had ook nog eens een papierwerk meegenomen waar alle foto's met namen van de journalisten netjes stonden vermeld.

Biden leek een dag van tevoren nog niet eens te weten dat hij een persconferentie had overigens.

Toch hield hij nog een slag om de arm over een eventuele tweede termijn. "Het lot beslist, ik kan niet 3,5 jaar in de toekomst kijken." Waarom hij vice-president Kamala Harris omschrijft als 'het lot' is nog niet bekend.

Migrantencrisis
Joe Biden krijgt veel kritiek over de aanpak van de migrantencrisis aan de zuidelijke grens met Mexico. Duizenden migranten komen de grens over, nadat Biden beloofde dat illegale migranten een versnelde toegang tot het verkrijgen van het Amerikaanse burgerschap konden krijgen. Vooral kinderen van illegalen hebben een enorme kans op de felbegeerde 'green card'.

Mexicaanse drugkartels zijn zelfs volop begonnen aan de mensensmokkel, omdat er miljoenen dollars per dag mee te verdienen zijn. Nadat Donald Trump de grens potdicht wist te houden, is na het aantreden van Biden het aantal illegale grensoverschrijders enorm gestegen.