Chaves soleert na zege in Ronde van CataloniŽ en pakt eerste winst in twee jaar

Esteban Chaves heeft in de Ronde van Catalonië de bergrit naar Port Ainé. Op de slotklim reed de kleine Colombiaan weg uit de groep van de favorieten en hield vervolgens stand. Voor Chaves was het zijn eerste zege in twee jaar. Adam Yates blijft leider in het algemeen klassement.

De vierde etappe in de honderdste editie van de Volta Ciclista a Catalunya was de koninginnenrit in de Catalaanse wielerronde. Met één klim van de eerste categorie en twee beklimmingen van de buitencategorie konden de klimmers zich volop laten zien.

Vanuit de start reden elf renners weg uit het peloton en namen een maximale voorsprong van vier minuten. In die kopgroep zaten onder meer Lennard Kämna en Rigoberto Uran. Kämna was de beste geklasseerde renner van de kopgroep en op de voorlaatste klim liet hij zijn medevluchters achter zich.

Kämna, die voorafgaand aan de rit op de dertiende plaats stond op anderhalve minuut van leider, kreeg geen ruimte van Ineos. Het Britse team met de klassementsleider Adam Yates in de ploeg zorgde voor een strak tempo en Kämna werd aan de voet van de slotbeklimming bijgehaald 3n vervolgens achtergelaten.

Op de slotbeklimming (Port Ainé: 18,7 km aan 6,8%) bleef team Ineos gas geven en de Britse ploeg, met eerst Rohan Dennis en later Richard Carapaz aan kop, dunde het peloton langzaam uit. Even leek het treintje van Ineos te ontsporen nadat Carapaz materiaalpech had, maar hij kwam snel terug aan kop van het peloton.

Op het moment dat Carapaz materiaalpech had testte Steven Kruijswijk even zijn benen, alleen werd hij snel weer bijgehaald door team Ineos. Esteban Chaves had wel meer succes met zijn aanval. De Colombiaan werd woensdag al tweede en ook vandaag toonde hij zijn goede benen. Hij ging op zeven kilometer van de top ervandoor en zou uiteindelijk zeven seconden voorsprong houden aan de finsih. Voor Chaves was het zijn eerste zege in twee jaar.

In het algemeen klassement hield Yates de leiding in het algemeen klassement. De Engelsman heeft een marge van 45 seconden en 49 seconden voorsprong op zijn ploeggenoten Richie Porte en Geraint Thomas. Wilco Kelderman kon vandaag opnieuw met de beste mee en staat op plek vijf in het algemeen klassement, op iets meer dan één minuut van Yates.