Biatleet B° tˇch eindwinnaar World Cup, knotsgekke vrouwenwedstrijd op slotdag

In het Zweedse Östersund is het World Cup-seizoen in het biatlon afgesloten. Dat gebeurde onder lastige omstandigheden - het waaide flink - met de massastarts. Bij de mannen werd nog volop gestreden om de eindzege in de World Cup, Tiril Eckhoff had die bij de vrouwen al binnen.

Vrouwen
Negen vrouwen begonnen met vijf treffers bij de eerste schietbeurt, aangevoerd door de Tsjechische Marketa Davidova en de Italiaanse Dorothea Wierer. De tweede schietbeurt leverde veel problemen op, maar niet voor Yuliia Dzhima: de Oekraïnse bleef als enige foutloos en pakte de leiding, maar had Davidova en Wierer wel in haar nek hijgen. Franziska Preuss schoot er ook één naast, maar zat er niet ver achter, net als de Wit-Russische Hanna Sola, die zelfs al twee keer gemist had.

De derde schietbeurt leverde een waar slagveld op: overal ging alles en iedereen de mist in, vaak meer dan eens, behalve Dzinara Alimbekava. De Wit-Russische, die al wel drie liggende missers had geschoten, rukte zo op naar de leiding, dertien seconden voor Wierer en twintig tellen voor de Duitse Janina Hettich, die Sola, Linn Persson uit Zweden en de Russische Svetlana Mironova achter zich aan had.

De laatste schietbeurt van het vrouwenseizoen werd weer tamelijk bizar, te beginnen met Wierer die maar niet schoot. Alimbekava schoot er drie naast, maar achter haar werd keer op keer gemist, behalve door Wierer: die schoot nog steeds niet. Alimbekava ging als eerste de slotronde in, op vijf tellen ineens gevolgd door Ingrid Landmark Tandrevold, die haar in de slotronde te grazen nam en zo haar eerste overwinning pakte. Lena Häcki ging als derde de slotronde in, maar Preuss ging er voorbij en finishte als derde.

Ondertussen schoot Wierer uiteindelijk dan toch vijf keer, maar dat duurde wel meer dan twee minuten en nóg gingen de laatste drie schoten mis. Ze zakte zo ver weg en werd uiteindelijk 26e.

Mannen
Het ging eigenlijk om één ding: de eindzege in de World Cup. De Noren Johannes Thingnes Bø en Sturla Holm Lægreid streden daarom, wie van hen als hoogste zou eindigen zou de titel pakken, met de kanttekening dat Lægreid wel in de top-8 moest finishen. Hij begon in elk geval lekker met vijf treffers in de eerste schietbeurt, waar Bø een strafronde aan zijn broek kreeg. Een andere Noor ging echter aan de leiding: Vetle Sjåstad Christiansen, voor de Fransman Simon Desthieux.

Bij de tweede schietbeurt nam de Rus Eduard Latypov de leiding over, net als de Zwitser Benjamin Weger bleef hij foutloos. Johannes Dale uit Noorwegen volgde al op een halve minuut met een grote groep achter zich, waaronder Lægreid, die zijn eerste misser noteerde. Bø zat er nog wat achter, hij schoot een tweede misser. Latypov schoot er twee mis bij de derde schietbeurt, net als Weger. Benedikt Doll en Antonin Guigonnat profiteerden en namen met vijf treffers de leiding over, vijftien tellen voor Latypov en Bø, die vlak voor concurrent Lægreid zat.

Guigonnat en Doll vergooiden hun kansen bij de laatste schietbeurt, Latypov sloeg terug en pakte plek één weer over. Desthieux zat er niet ver achter en verschalkte de Rus, wat de Fransman de winst opleverde. De World Cup werd in deze schietbeurt beslist: Bø schoot één keer mis, Lægreid twee keer en daarmee was het gedaan. Bø werd achter Latypov derde, Lægreid finishte als achtste en dus verdedigde Bø alsnog zijn World Cup-titel tegen dé sensatie van dit seizoen.