Riiber in stijl naar derde opeenvolgende eindzege in World Cup noordse combinatie

In het Duitse Klingenthal is de World Cup-finale op de noordse combinatie van start gegaan. Dat gebeurt doorgaans met een driedaagse in Schonach, maar wegens sneeuwgebrek moest die wedstrijd verplaatst en met één dag ingekort worden.

Jarl Magnus Riiber gaat het eindklassement in de World Cup winnen en bij het schansspringen onderstreepte hij dat nog maar eens: de Noor was weer de beste, van de gevaarlijke mannen bleef alleen Akito Watabe in de buurt. De Japanner mocht zes seconden na Riiber beginnen aan het langlaufen, gevolgd door de mindere langlaufers Ryota Yamamoto (+0:12) en Mario Seidl (+0:18).

De eerstvolgenden waarvan minstens een vergelijkbaar langlaufniveau verwacht mocht worden als Riiber en Watabe waren de Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter (+1:23), de Noor Jens Lurås Oftebro (+1:24), Johannes Rydzek (+1:38) uit Duitsland, de Oostenrijker Lukas Greiderer (+1:42) en met Eric Frenzel (+1:50) en Fabian Riessle (+1:52) nog twee Duitsers, maar de verschillen waren al fors.

Riiber en Watabe vonden elkaar op de langlauflatten al snel en breidden hun voorsprong gestaag uit naar meer dan een minuut op een achtervolgend groepje, waar de rapste mannen nog een stuk achter zaten. Watabe en Riiber duelleerden in de slotkilometer om de winst en die ging in de sprint 'gewoon' naar de Noor, die zich daarmee ook mathematisch verzekerde van de eindzege in de World Cup. Plek drie ging naar Lamparter, die Faisst en Andersen van zich af kon schudden.