Skiër Pinturault grijpt eindzege in World Cups algemeen én reuzenslalom

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft een bijzonder lekkere dag achter de rug. De Fransman schreef bij de World Cup-finales in het Zwitserse Lenzerheide de laatste reuzenslalom van het seizoen op zijn naam en won zo niet alleen het eindklassement op dat onderdeel, maar ook het algemene eindklassement.

In de eerste run maakte Alexis Pinturault gelijk zijn plannen duidelijk: met 0,81 seconden achterstand bleef alleen de Oostenrijker Stefan Brennsteiner binnen een seconde van de Fransman. Filip Zubcic uit Kroatië volgde op 1,04 seconden, voor de Italiaan Luca de Aliprandini (+1,18), de Fransman Thibaut Favrot (+1,31), Justin Murisier (+1,37) uit Zwitserland en de Sloveen Zan Kranjec (+1,48).

In run twee pakte wereldkampioen Mathieu Faivre de leiding, Kranjec leverde zes plekken in en Murisier verloor er zelfs tien. Favrot ging aardig, maar maakte een fout en kwam ook achter Faivre terecht. De Aliprandini verloor 0,43 seconden, maar Zubcic greep met één honderdste de leiding. Brennsteiner kwam 0,26 seconden tekort en verloor dus twee plekken, met alleen Pinturault nog boven.

De Fransman hield stand en won met twee tienden van een seconde voorsprong de wedstrijd. Zijn concurrent in de strijd om het World Cup-klassement - zowel op de reuzenslalom als algemeen - was Marco Odermatt; de Zwitser werd elfde, waardoor Pinturault de reuzenslalombokaal won én in het algemeen klassement een gat sloeg dat onmogelijk nog ingehaald kan worden.

Na zes eindzeges op de combinatie is het de eerste reuzenslalombeker én de eerste algemene beker voor Pinturault, die jarenlang vooral in de schaduw stond van Marcel Hirscher.