Stuyven verrast favorieten in Milaan-San Remo

Jasper Stuyven heeft Milaan-San Remo gewonnen. De Belg van Trek-Segafredo hield een groep met de sprintende favorieten nipt af. Caleb Ewan werd op korte afstand van Stuyven tweede, voor Wout van Aert. Mathieu van der Poel, de Nederlandse favoriet, kwam als vijfde over de streep.

Bijna driehonderd kilometer stonden de renners te wachten in Milaan-San Remo en vanuit het vertrok direct een kopgroep. Acht renners waren mee in de kopgroep, waaronder een Nederlander: Taco van der Hoorn. De kopgroep nam bijna acht minuten op het peloton, waar de ploegen (Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix) van de grote favorieten de controle hielden.

De voorsprong liep langzaam terug en nu was het wachten op het moment wanneer de kopgroep door het peloton werd ingelopen. Uiteindelijk werd Van der Hoorn als laatste vluchter op de Cipressa ingerekend. Op dat moment had Jumbo-Visma een strak tempo gereden op de voorlaatste beklimming in Milaan-San Remo, waardoor we geen aanvallen kregen te zien op de Cipressa.

In het tussenstuk naar de Poggio toe nam Ineos Grenadiers het over, maar ook daar kwamen geen aanvallen richting de Poggio. Op de laatste beklimming was het ook lang wachten op een aanval. Uiteindelijk viel op 800 meter van de top wereldkampioen Julian Alaphlippe aan, maar kreeg direct in zijn wiel Wout van Aert met zich. Mathieu van der Poel zat iets verder, maar hij zou alsnog de aansluiting maken, net zoals een imponerende Caleb Ewan die als tweede over de top ging.

In de afdaling van de Poggio kwam weer een grote groep aansluiten en sprong Jasper Stuyven op drie kilometer van de meet weg uit de favorietengroep. De Belg nam een mooie voorsprong, alleen Søren Kragh Andersen reed het gat naar de renner van Trek Segafredo dicht. Ondanks dat er geen samenwerking was in de groep van de favorieten bleef de voorsprong beperkt.

Met een kleine voorsprong begon het tweetal aan de sprint. Kragh Andersen werd snel voorbijgereden door het peloton, maar Stuyven hield net voldoende voorsprong over om zijn eerste monument te winnen. Ewan moest, net zoals in 2018, genoegen nemen met een tweede plaats. Hij bleef net Wout van Aert voor, de winnaar van het vorig jaar. Peter Sagan kwam als vierde over de streep, vlak voor de beste Nederlander Mathieu van der Poel.