Sneeuwt het microplastics in Siberië?

Russische wetenschappers proberen een mogelijke bedreiging voor het milieu in Siberië in kaart te brengen: microplastics in de sneeuw die na het smelten de bodem in verdwijnen.

Wetenschappers van de Tomsk State University (TSU) zeggen dat ze voor onderzoek sneeuwmonsters uit 20 verschillende Siberische regio's hebben verzameld - van het Altai-gebergte tot het noordpoolgebied - en dat hun voorlopige conclusies bevestigen dat microplastics uit de lucht opduiken in de sneeuw die is aangetroffen in de afgelegen delen van Siberië. 

"Het is duidelijk dat niet alleen rivieren en zeeën betrokken zijn bij de circulatie van microplastics over de hele wereld, maar ook de bodem, levende wezens en zelfs de atmosfeer", zegt Yulia Frank, wetenschappelijk directeur van het Microplastics Siberia-centrum van TSU.

Microplastics, die ontstaan wanneer grotere stukken plastic zwerfafval in de loop van de tijd uiteenvallen, worden steeds vaker aangetroffen in de lucht, voedsel, drinkwater en zelfs in het poolijs. Wetenschappers maken zich steeds meer zorgen dat microplastics een risico kunnen vormen voor de menselijke gezondheid en het leven in zee, hoewel hierover nog geen consensus bestaat. 

Wetenschappers van Tomsk hebben eerder microplastics gevonden in het spijsverteringskanaal van vis die in Siberische rivieren is gevangen, wat bevestigt dat de vissen bijdragen aan het vervuilen van de Noordelijke IJszee met plastic.

"Siberië is onvoldoende onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van microplastics en onze (Russische) interesse in dit probleem komt laat in vergelijking met de rest van de wereld", zei Frank.

Wetenschappers bestuderen nu de sneeuwmonsters om te onderzoeken in welke mate de bevolkingsdichtheid, de nabijheid van wegen en andere menselijke activiteiten bijdragen aan de vervuiling met microplastics.