Brussel komt met corona-paspoort 'Uiterlijk half juni weer reizen in de EU'

De Europese Commissie wil een gratis ‘coronacertificaat’ (digitaal of op papier) met een QR-code. Dat moet het uiterlijk half juni mogelijk maken te reizen in de EU. Dat ‘vaccinatiepaspoort’ bewijst dat de drager tegen covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antistoffen in het lichaam heeft. Meer hierover bij Skipr.

Het certificaat moet volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen de “bewegingsvrijheid in de EU terugbrengen”, met “een minimale set aan data en wederzijdse erkenning”. De persoonsdata worden niet tussen de lidstaten uitgewisseld. De fracties van CDA en PvdA in het Europarlement hebben het voorstel verwelkomd.

Jeroen Lenaers (CDA) zegt dat het Europarlement het dossier met spoed zal behandelen. “Bedrijven en werknemers in de toeristische sector hebben dringend behoefte aan perspectief en Europeanen willen hun recht op vrij reizen terug,” laat Vera Taks (PvdA) weten. Vooral de zuidelijke vakantielanden hopen dat het EU-certificaat snel kan worden ingevoerd.

Brussel stelt voor om het certificaat ook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland te gebruiken. Zij laat het aan de Europese landen zelf over om te kiezen of ze mensen toelaten die zijn ingeënt met niet door de EU goedgekeurde vaccins, zoals het Russische Spoetnik of andere vaccins bijvoorbeeld van Chinese afkomst.

Volgens het plan blijven de EU-landen ook verantwoordelijk voor alle beperkende coronamaatregelen die ze aan reizigers en andere bezoekers opleggen, zoals een verplichte quarantaine uit landen waar een heel hoog besmettingsrisico is. De gestandaardiseerde pas moet door alle EU-landen worden erkend.