Skiester Liensberger pakt na wereldtitel ook eerste World Cup-zege

In het Zweedse Åre heeft alpineskiester Katharina Liensberger een fraaie World Cup-zege geboekt op de slalom, de allereerste uit haar carrière. Met een geweldige tweede run gaf ze de voltallige concurrentie het nakijken.

In run één was Mikaela Shiffrin de beste en alleen wereldkampioene Katharina Liensberger uit Oostenrijk kon met 0,19 seconden achterstand echt volgen. De Duitse Lena Dürr deed het met 0,68 seconden uitstekend, verder bleef alleen Wendy Holdener uit Zwitserland (+0,92) nog binnen een seconde. Shiffrin's voornaamste concurrente, de Slowaakse Petra Vlhova, ging al snel in de fout, maar wist de finish te halen en plaatste zich met een 27e plek (+2,95) alsnog voor de tweede run.

Vlhova mocht in run twee vroeg naar beneden en nam wel de leiding, maar kon op het oog niet echt overtuigen. Toch bleek het een uitstekende run: ze steeg van de 27e plek naar in elk geval een positie in de top-10. Met nog maar zeven dames te gaan stond de Slowaakse nog altijd op plek één en het was Kristina Riis-Johannessen die haar er met welgeteld twee honderdsten van een seconde vanaf wist te stoten.

De tweede Noorse, Kristin Lysdahl, nam met 0,42 seconden de leiding over van haar landgenote, de dolblije Amerikaans Paula Moltzan dook daar dan weer 0,27 seconden onderdoor. Holdener was nog eens 0,35 seconden sneller en ging met 0,13 voorbij Dürr. Liensberger stortte zich als een baksteen naar beneden en pakte met maar liefst 1,65 seconden de leiding, met alleen Shiffrin te gaan. De Amerikaanse kon het enorme tempo echter niet aan en werd op 0,72 seconden tweede.

Voor wereldkampioene Liensberger was het haar eerste World Cup-zege. Ze wist zo tevens te voorkomen dat Oostenrijk voor het eerst in meer dan een halve eeuw World Cup-geschiedenis geen enkele slalomzege bij de vrouwen boekte.