Mogulskiër Kingsbury pakt dubbel WK-goud, tieners schitteren

In Almaty in Kazachstan is deze week gestreden om vier wereldtitels in het freestyleskiën - de skicross werd gehouden in Idre Fjäll, de halfpipe, slopestyle en big air staan in Aspen op het programma en in Almaty vonden de moguls en aerials plaats.

Moguls vrouwen
Olympisch kampioene Perrine Laffont was voor het eerst de beste in een WK-finale op de enkele moguls: met 82,11 punten troefde ze thuisheldin Yuliya Galysheva en diens 79,52 punten af. De jonge Russische Anastasiia Smirnova pakte met 79,41 punten het brons.

Moguls mannen
De al jaren dominante Canadees Mikael Kingsbury pakte de titel in 2013 en 2019 al en deed dat nu nog eens over: zijn 87,36 punten waren een flinke maat te groot voor de rest. Dankzij Benjamin Cavet (82,43) ging het zilver naar Frankrijk, voor de 82,23 punten van de verrassende Pavel Kolmakov uit Kazachstan.

Dual moguls vrouwen
Laffont won op de vorige twee WK's het goud, maar sneuvelde nu in de kwartfinales tegen Viktoriia Lazarenko. De 17-jarige Russische nam het in de finale op tegen landgenote Smirnova, één jaar ouder, en die was te sterk: 83,08 tegen 75,92 punten. Het brons was voor de pas 15-jarige thuissensatie Anastassiya Gorodko, die haar ervaren landgenote Galysheva eruit knikkerde en de Canadese Sofiane Gagnon klopte om het brons.

Dual moguls mannen
Ikuma Horishima was in 2017 dubbel wereldkampioen, maar kwam op de enkele moguls niet in de finales. Op de dual moguls nam hij het in de halve eindstrijd op tegen Kingsbury, die de Japanner tot het uiterste en er overheen dwong: Horishima viel, maar klopte de Canadees Brenden Kelly wel in de strijd om het brons. Kingsbury pakte het goud in de finale tegen de Australiër Matt Graham, die bij de finish ook nog eens onderuit ging.