Zwitsers bedrijf krijgt geverfde straatstenen in plaats van 30 miljoen euro aan koper

Een handelaar in grondstoffen is slachtoffer geworden van een frauduleuze deal. Het Zwitserse bedrijf kreeg afgelopen zomer driehonderd containers vol met beschilderde straatstenen in plaats van ruim dertig miljoen euro aan koper. Meer hierover in de Stentor.

De in Genève gevestigde Mercuria Energy Group, een van de vijf grootste oliehandelaren ter wereld, kocht vorig jaar 6000 ton aan zogeheten koperblister, een onzuivere vorm van koper. De kostbare vrachten zouden door de Turkse leverancier Bietsan Bakir rechtstreeks per schip worden verzonden aan China. Toen de 'waardevolle' ladingen in China aankwamen verdeeld over driehonderd containers op acht schepen - bleek het om koperkleurig geverfde stenen te gaan.

Waarschijnlijk is het koper wel verladen in containers in de haven van Istanboel, zodat inspectie door een inspectiebedrijf kon plaatsvinden. De verzegelingen die juist worden aangebracht op de containers om diefstal te voorkomen zijn na de inspectie geopend om het koper te vervangen door met verf bespoten straatstenen, vertelt advocatenkantoor KYB in Istanboel aan de media. De fraudeurs hebben waarschijnlijk zowel nep- als echte containerzegels gebruikt om detectie te voorkomen.

Toen de schepen onderweg waren, betaalde Mercuria ruim 30 miljoen euro aan de leverancier.

Mercuria probeert de schade nu te verhalen via Turkse en Britse rechtbanken bij koperleverancier Bietsan Bakir. De Turkse politie heeft inmiddels een aantal aanhoudingen verricht in verband met het nepkoper. "Er zijn verdachten in hechtenis genomen van wie wordt aangenomen dat ze betrokken zijn bij de verschillende onderdelen van deze georganiseerde misdaad tegen Mercuria", zei het bedrijf in een verklaring.

De Turkse politie verklaarde: "vastgesteld dat het incident het resultaat is van op een georganiseerde manier gepleegde fraude". In geval van het niet-uitleveren kan een handelaar een claim indienen op de verzekeringspolis van een vracht. Maar ook daarin heeft Mercuria pech: ze ontdekten dat zes van de zeven contracten die het Turkse bedrijf gebruikte om de lading te verzekeren, vervalst zijn.