Negen Europese landen willen verbod op benzine- en dieselauto in 2030

Negen Europese landen, waaronder Nederland, dringen er bij de Europese Commissie op aan om de verkoop van nieuwe auto’s op benzine of diesel per 2030 te verbieden. Meer hierover in de Stentor.

De negen landen - Oostenrijk, België, Denemarken, Griekenland. Ierland, litouwen, Luxemburg, Malta en Nederland - willen versneld van de brandstofmotor af en verzoeken de Europese Commissie 2030 wettelijk vast te leggen als harde grens. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat: "Als je rekening houdt met de levensduur van auto’s en het bereiken van CO2-neutraliteit in 2050, dan moeten nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren rond 2030 worden uitgefaseerd.’’

Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje hebben met hun enorme autoindustrie dit verzoek niet ondertekend. Deze landen hebben groot belang bij een florerende auto-industrie en daarnaast zijn er nog steeds twijfels of het wel lukt om over tien jaar alleen maar elektrische auto’s te produceren. 

De VW Group bijvoorbeeld wil zijn laatste brandstofmodellen in 2026 op de markt brengen die ook na 2030 nog geproduceerd moeten worden. Andere autofabrikanten zijn vlotter, Volvo wil in 2030 ook echt gestopt zijn met het produceren van brandstofauto’s.

Al vaker is 2030 genoemd als het laatste jaar voor de brandstofmotor. Nederland en de EU streven ook naar dit jaar. Volgens de negen landen moet 2030 als deadline voor de brandstofmotor in alle landen in Europa gaan gelden zodat de CO2-doelen behaald kunnen worden.