Versleutelde berichtendienst Sky ECC gekraakt: dertig aanhoudingen

De politie heeft opnieuw een versleutelde berichtendienst die door criminelen werd gebruikt gekraakt. Het gaat om Sky ECC. Vanaf half februari is er rechtstreeks meegekeken met de berichten. Dinsdag zijn dertig verdachten opgepakt in heel Nederland.

Dinsdag werden door de politie en de FIOD 75 woningen en kantoren doorzocht. In Rotterdam werden 28 vuurwapens gevonden.

Hard geraakt
Volgens de politie is de georganiseerde misdaad hard geraakt door het kraken van de berichtendienst. "Internationale organisaties die zich bezig houden met grootschalige drugshandel en witwaspraktijken, gewelddadige afrekeningen etc. zijn volledig afhankelijk van afgeschermde communicatie. De gebruikers wanen zich veilig en denken hiermee uit handen van politie en justitie te blijven. Het platform Sky ECC beloofde haar gebruikers een beveiligd wereldwijd netwerk."

Volgens de politie zijn er tientallen ernstige incidenten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen in de periode dat er live meegekeken kon worden. "Enkele honderden politiemensen van alle eenheden hebben de afgelopen maanden stand-by gestaan en zijn ingezet om opvolging te kunnen geven aan de onderschepte berichten. Het zwaartepunt lag bij de rechercheurs van de Eenheid Amsterdam en de Landelijke Eenheid."

Duizenden kilo's
In hetzelfde onderzoek werden eerder duizenden kilo’s cocaïne, heroïne, hasj gevonden. Daarnaast zijn er meerdere wapens inbeslaggenomen en drugslabs ontdekt en ontmanteld en zijn miljoenen euro’s in beslag genomen.

Het is niet de eerste keer dat de politie versleutelde berichten toch heeft kunnen lezen, het gebeurde een paar jaar geleden ook met PGP-telefoons (Pretty Good Privacy-telefoons).