Nationale Week zonder Vlees: 'Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd'

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Een landelijke campagne die een flexitarisch eetpatroon promoot, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Meer hierover in het DvhN.

Minder vlees consumeren is volgens de initiatiefnemers van de Nationale Week Zonder Vlees beter voor mens, dier en onze leefomgeving. Als voorbeeld; met één dag geen rundvlees eten kun je evenveel water besparen als met een maand lang niet douchen.

De consumptie van vleesvervangers neemt de laatste jaren weliswaar toe, doordat veel mensen bewuster zijn gaan eten. Maar daarnaast zijn we ook meer vlees gaan eten, vooral kippenvlees. In Nederland eten we jaarlijks zo’n 200 miljoen kippen op. In 2019 aten we 77,8 kilo vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking. Dat is ruim een pondmeer dan in 2018 toen er 77,2 kilo vlees en vleeswaren per persoon werden geconsumeerd.