Johaug met ongekende overmacht naar wereldtitel op 30km klassiek

Langlaufster Therese Johaug heeft het wereldkampioenschap in het Duitse Oberstdorf op bijzonder overtuigende wijze afgesloten. De Noorse kilometervreter was minstens 26 maten te groot voor de rest op de dertig kilometer klassieke stijl.

Na nog geen vier kilometer ging Johaug er vandoor en de rest zag haar niet meer terug: de voorsprong liep gestaag op naar uiteindelijk een minuut of drie, in de slotfase ging er alleen nog wat vanaf doordat Johaug de laatste paar honderd meter niet meer voluit ging en achter haar gesprint werd voor het zilver.

Johaug's landgenote Heidi Weng zat daar samen met de Duitse Katharina Hennig, de Oostenrijkse Teresa Stadlober en het Zweedse duo Frida Karlsson/Ebba Andersson. Na zo'n twintig kilometer gingen Weng en de Zweedse dames onderuit, terwijl Hennig inmiddels gelost was, waardoor Stadlober in haar eentje op plek twee zat.

Het trio kwam na een paar kilometer weer bij Stadlober, die moeite had om er vervolgens bij te blijven. Op het laatste klimmetje opende Weng de aanval en liet ze de twee Zweedse dames achter zich: zilver voor Weng, het brons ging naar Karlsson, die - zo bleek achteraf - de laatste tien kilometer, na de val, met een geblesseerde arm afwerkte.