Indrukwekkende Van der Poel wint op prachtige wijze Strade Bianche

Mathieu van der Poel heeft op een indrukwekkende manier de Strade Bianche gewonnen. De Nederlands kampioen toonde onderweg wel dat hij de beste was en op de steile slotklim in de laatste kilometer sprintte Van der Poel wereldkampioen Julian Alaphilippe en Egan Bernal los uit het wiel.

Voor de vijftiende maal werd de Strade Bianche gehouden en het deelnemersveld was om te smullen. Uittredend winnaar Wout van Aert kwam aan de start net zoals ook wereldkampioen Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel. Ook Egan Bernal en Tadej Pogacar, de laatste twee Tourwinnaars kwamen aan de start in Siena.

Vanaf de start zou er een kopgroep van acht ontstaan, maar in het wedstrijdverloop zouden ze geen grote rol spelen. De kopgroep werd op zeventig kilometer van de streep ook bijgehaald door het peloton. Even later zou er een nieuwe kopgroep komen met daarbij onder meer olympisch kampioen Greg van Avermaet als bekendste naam. De kopgroep zou een kleine halve minuut nemen, maar in aanloop naar de Monte Sante Marie, de belangrijkste strook van de Strade Bianche, nam Jumbo-Visma de boel in handen, waarna Van Aert op de 11,5 kilometer lange gravelstrook zelf hard doortrok.

Door de versnelling van de Belg viel direct ook de beslissing in de wedstrijd. Van der Poel, Alaphilippe, Pogacar, Bernal, Pidcock, Gogl en Simmons konden Van Aert volgen. Even leek het erop dat een groep achtervolgers met Tim Wellens en Jakob Fuglsang zou terugkomen, alleen kwamen ze net te kort. In de kopgroep viel Simmons weg uit de kopgroep door een lekke band.

Op de negende strook van de dag versnelde Alaphilippe en Van Aert moest samen met Pidcock passen. Na een lange achtervolging wist het tweetal wel aan te sluiten bij de kopgroep, maar duidelijk werd dat Van Aert niet de benen had van vorig jaar.

Op de laatste gravelstrook van de dag pakte Van der Poel uit met een fantastische demarrage. Alaphilippe moest even passen, maar kon toch snel weer de aansluiting vinden. Ook Bernal zou nog aansluiten bij Van der Poel en Alaphilippe. De rest van de kopgroep moest passen.

Het trio trok met een geruststellende voorsprong naar de slotklim en daar liet Van der Poel opnieuw zien dat hij duidelijk de beste was. De Nederlands kampioen sprintte in de laatste kilometer op de Piazza del Campo iedereen uit het wiel en won indrukwekkend de Strade Bianche voor Alaphilippe. Bernal legde beslag op de derde plaats, en uittredend winnaar Van Aert moest ditmaal genoegen nemen met een vierde plaats.