Blaak de beste in Strade Bianche

Chantal van den Broek-Blaak heeft de zevende editie van Strade Bianche bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse reed in de slotfase samen met Elisa Longo Borghini weg uit de favorietengroep en vervolgens was Van den Broek-Blaak op de lastige aankomst in Siena te sterk voor de Italiaanse. Anna van der Breggen kwam nog snel dichtbij en uiteindelijk strandde de wereldkampioene op de derde plaats.

De rensters vertrokken vandaag in Siena in prachtig weer voor 136 kilometer met daarbij dertig kilometer over onverharde stroken. Het was even wachten op de eerste aanval bij de vrouwen, maar op honderd kilometer van de meet vertrok Elena Pirrone uit het peloton. De Italiaanse kreeg nooit veel ruimte van het peloton en op de vijfde onverharde strook van de dag, op zestig kilometer van de meet, werd ze weer bijgehaald.

Nog op diezelfde strook reden Belgisch kampioene Lotte Kopecky en Niamh Fisher-Black samen weg. Het duo reed driekwart weg bij de eerste achtervolgers. Ze wisten hun voorsprong uit te bouwen naar de minuut, alleen zouden ze het ook niet halen en op veertig kilometer was alles opnieuw samen.

Op de volgende onverharde strook ontstond er een interessante kopgroep. Onder meer Sabrina Stultiens, Chantal van den Broek-Blaak en Ellen van Dijk waren mee. Ze begonnen met een kleine voorsprong aan de voorlaatste onverharde strook en werden dan ook bijgehaald door alle favorieten voor de zege, waardoor de beslissing moest vallen op de laatste gravelstrook.

Annemiek van Vleuten koos daar voor de aanval. In eerste instantie kon Kopecky nog mee, maar die moest niet veel later passen bij Van Vleuten. Marianne Vos kon wel aansluiten bij Van Vleuten en op het eind van de laatste gravelstrook hadden ze een kleine voorsprong op de eerste achtervolgers en niet veel later kwam iedereen weer terug, waardoor we een tactisch steekspel kregen tussen de favorieten.

Er waren verschillende aanvallen, maar de aanval van Van den Broek-Blaak en Longo Borghini bleek de juiste. De Nederlandse en de Italiaanse reden weg op zes kilometer weg uit favorietengroep en door goed afstoppingswerk van ploeggenote Van der Breggen begon het tweetal met een voorsprong van vijftien seconden aan de seile laatste klim naar het Piazza del Campo. Daarin was Van den Broek-Blaak duidelijk te sterk voor de Italiaanse en won Strade Bianche. Longo Borghini kon nog net Van der Breggen achter zich houden voor de tweede plaats.