India: woeste vader onthoofdt dochter (17) vanwege verboden relatie

In Noord-India is afgelopen woensdag een man aangehouden die verdacht wordt van het onthoofden van zijn bloedeigen dochter. Dat deed hij nadat hij haar in bed zou hebben aangetroffen met een nieuwe vriend die hij niet mocht. De gruwelijke moord is in India ingeslagen als een bom en wakkert het debat over eerwraak opnieuw aan. "Er moet een aparte wet komen voor het omgaan met eerwraak”, stelt een van de grootste vrouwenrechtenorganisaties in India. Zo meldt het AD.

Groenteboer Sarvesh Kumar, uit het dorp Pandetara, werd aangehouden toen hij met het afgesneden hoofd van zijn 17-jarige dochter naar het politiebureau liep. Tijdens zijn anderhalve kilometer lange wandeltocht naar het politiebureau maakten diverse mensen foto’s van hem en waarschuwden de politie. Beelden van het gruwelijke tafereel staan op sociale media.

De vader vertelde bij zijn arrestatie direct wat hij had gedaan en waarom hij tot de onthoofding is overgegaan. "Hij vertelde de politie dat hij zijn dochter had gezien met een jongeman. Het maakte hem woest omdat hij tegen de relatie was”, vertelt een woordvoerder van de politie tegen CNN. Toen de vader zijn dochter even later alleen aantrof, besloot hij haar op in een kamer op te sluiten en hakte haar hoofd eraf met een scherp voorwerp. Het moordwapen is in beslag genomen door de politie.

Het viel de politie op dat de man geen enkele emotie zoals verdriet of berouw toonde. "Ondanks de situatie was hij heel rustig. Hij huilde niet en was niet hysterisch. Toen de politieagenten met hem spraken, vroegen ze hem om het hoofd van zijn dochter op de grond te leggen en te gaan zitten, waar hij naar luisterde zonder tegen te stribbelen”, vertelt de woordvoerder. Een medewerker van de politie vond het nodig om met het afgehakte hoofd te poseren voor een foto. Deze agent is voorlopig op non-actief gezet.

Dit drama vond plaats in district Hardoi in Uttar Pradesh, deze staat stond vorig jaar bovenaan de lijst van Indiase staten met het hoogste aantal misdaden tegen vrouwen,  zo blijkt uit gegevens van het National Crime Records Bureau. Jaarlijks worden er in India honderden vrouwen en mannen vermoord omdat ze verliefd worden of trouwen tegen de wens van hun familie in. Zo meldt het AD.

Eerwraak is een belangrijke oorzaak voor het vermoorden van vrouwen. Deze eerwraakmoorden worden veelal gepleegd door familieleden die vinden dat de 'verboden' relatie de gemeenschap beschaamt. De opdracht tot moorden worden vaak uitgesproken door niet-officiële dorpsraden (khap panchayats), die bestaan uit ongekozen mannen van een bepaalde clan of kaste. "Dochters in India worden gezien als een teken van familie-eer, wat resulteert in dergelijke misdaden”, zegt Madhu Garg, vice-president van vrouwenrechtenorganisatie All India Democratic Women Association. "De kwestie van het recht op keuze heeft onmiddellijke aandacht nodig en er moet een aparte wet komen voor het omgaan met eerwraak.”

Vaak spreekt men van zelfmoord of een natuurlijke doodsoorzaak gesproken om het 'gezicht' van de familie te redden. De slachtoffers van eerwraak zijn gewoonlijk jonge stelletjes die tegen de wil van hun familie een relatie hebben of zijn getrouwd. Zij zijn afkomstig uit verschillende kasten, of juist uit dezelfde ‘gotra’, een groep  die binnen een kaste als familie wordt gezien vanwege een mythische voorouder. Volgens een enquête van de Hindustan Times is 77 procent van de inwoners van de staat Haryana tegen een huwelijk binnen de gotra. 2 procent van deze geinterviewden geeft toe moord een passende straf te vinden voor zo’n 'verboden' huwelijk.

De Indiase overheid  heeft in 2010 de wet aangepast om eerwraak beter te kunnen aanpakken. Acht jaar later werden in alle Indiase staten speciale eenheden opgezet, bestaande uit politie- en welzijnsfunctionarissen en een 24-uurs hulplijn om stelletjes die worden lastiggevallen of mensen die bescherming zoeken te helpen, maar campagnevoerders zeiden dat de naleving onder de maat is.

Deze vader wacht mogelijk de zwaarste straf. In 2011 bepaalde het Hooggerechtshof van het land dat verdachten die schuldig worden bevonden aan eerwraak de doodstraf zullen krijgen.