LTO: meer ruimte voor landbouw nodig, landwinning in Noordzee is serieuze optie

Er moet meer ruimte komen voor boeren en tuinders, vindt landbouworganisatie LTO. Jaarlijks verdwijnt er zo'n 16.000 voetbalvelden aan landbouwgrond, terwijl boeren ook maatschappelijke diensten leveren. Daarom kan het geen kwaad om te kijken naar de winning van nieuw land, vindt de belangenvereniging. Zo meldt DvhN.

Ook moeten er afspraken komen om verdere afkalving van de landbouwgrond tegen te gaan, schrijft LTO in zijn Grondvisie 2021.

Huizenbouw moet in eerste instantie plaats vinden op bestaande ruimtes in de stad en zou er een verbod moeten komen op het plaatsen van zonnepanelen op boerenland. Ook zou Nederland niet vol moeten komen te staan met 'grijze dozen', zoals distributiecentra en datacentra volgens LTO. Als het onoverkomelijk is dat  landbouwgrond toch een ander doel moet krijgen, moet dat op een andere plek worden gecompenseerd.

Daarom vraagt LTO om serieus te kijken naar de winning van nieuw land, bijvoorbeeld in de Noordzee. Daar is niet alleen de landbouw mee geholpen, maar ook kunnen stedenbouw, recreatie en natuur daarvan profiteren. De boerenorganisatie wijst op de laatste Flevopolder, welke een halve eeuw geleden is drooggelegd.