Noorse sweep op WK langlaufen

Op het wereldkampioenschap langlaufen in Oberstdorf heeft Noorwegen een uiterst succesvolle dag achter de rug. De ploeg pakte op de 15 kilometer vrije stijl bij de mannen het goud, zilver én brons.

De Rus Alexander Bolshunov leek de favoriet, met als uitdagers vooral de Noorse kilometervreters Hans Christer Holund en Simen Hegstad Krüger. Bolshunov begon goed, maar in de tweede helft van de race kreeg hij het erg zwaar en leverde hij tijd in op Harald Østberg Amundsen, de pas 20-jarige vijfde man van de Noren.

In zijn laatste kilometer ging Østberg onderuit, waardoor Bolshunov wat tijd terug kon pakken, maar aan de finish was de jonge Noor alsnog acht seconden sneller. Krüger ging in de tussentijden ondertussen ook voorbij Bolshunov en profiteerde optimaal van Østberg's val: bij de finish was hij vijftien seconden rapper.

Holund was al vanaf halverwege de wedstrijd constant de snelste en breidde zijn voorsprong beetje bij beetje uit. Krüger's tijd moest er flink aan geloven en Holund pakte het goud met twintig seconden voorsprong. Bolshunov eindigde uiteindelijk als vierde, landgenoot Artem Maltsev was zeven seconden langzamer.