Pfizer-vaccin minder effectief bij dikke mensen

Dikke mensen hebben al zwaarder te lijden onder de gevolgen van Covid-19, met soms zelfs de dood tot gevolg, maar nu krijgen ze nóg een klap te verwerken: het Pfizer-vaccin lijkt minder effectief bij mensen die te dik zijn.

Volgens een Italiaanse studie produceren dikke mensen de helft aan antistoffen dan normale mensen na twee doses van het vaccin. De onderzoekers willen dat er een beter vaccin op de markt komt om deze groep met hoog BMI te beschermen. Van het gewone griepvaccin is overigens ook al bekend dat dit minder effectief is bij de mensen 'met zware botten'.

De onderzoekers houden nog één slag om de arm. Van de 248 proefpersonen, allen zorgmedewerkers, waren maar 26 te dik, een aantal waardoor het lastig is om definitieve conclusies te trekken. Toch zegt professor Ian Jones van de Universiteit van Reading dat dit resultaat hem niet verbaast. "Het is algemeen bekend dat prikken minder effectief zijn bij mensen met obesitas."

Indien geen vaccin gemaakt wordt voor dikke mensen, kan een verhoogde dosis misschien alsnog  een oplossing zijn, volgens de studie.