Terrassenprotest grotendeels ludiek, maar misschien gaan er echt terrassen open

De meeste van de duizenden horeca-ondernemers die morgen hun terrassen openen, zoeken de confrontatie niet op en zetten enkel stoelen en tafels buiten. Toch sluit de organisatie niet uit dat een deel van de terrassen echt opengaat. Meer hierover in De Gelderlander.

Eerder werd de indruk gewekt dat zo'n 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), een kwart van het totaal, op 2 maart hun terrassen zouden openen voor klanten tijdens een "terrassenprotest". 'Dat zijn duizenden ondernemers', vertelt de Bredase kroegbaas Johan de Vos, een van de organisatoren van het protest.

Nu blijkt dat de meeste horeca ondernemers echter geen dranken en happen zullen serveren. 'Reken er echter maar op dat er morgen overal in Nederland toch mensen op het terras zitten. Veel ondernemers zullen mensen namelijk toelaten om te gaan zitten. Het neerzetten van terrasmeubilair en mensen toelaten zijn niet verboden. Dat gebeurt onder meer in Rotterdam, gasten kunnen dan op het terras hun eigen consumpties opdrinken.'

In Friesland gaat een groot aantal van de terrasuitbaters de tafels en stoelen in de buitenruimte omgekeerd neer zetten. 'En in Tilburg zullen paspoppen worden neergezet aan de tafels.' De goede weersverwachtingen kan een positieve invloed hebben op het succes van de actie. '15 graden en een zonnetje, meer heb ik niet nodig.' Ook De Vos heeft zijn stoelen en tafels van zijn eigen horeca zaak Boerke Verschuren al opgestapeld buitengezet.

Hoewel Koninklijke Horeca Nederland de terrassenactie niet ondersteunt heeft het wel begrip voor de actie van de 65 regionale afdelingen. Vraag is wat de politie en boa's zullen gaan doen tijdens deze actie. Afgelopen vrijdag liet Hubert Bruls namens de 25 veiligheidsregio's weten dat er handhavend zal worden opgetreden als ondernemers in het weekend hun terrassen zouden openen. Hoe morgen gehandeld gaat worden bij deelnemers aan de actie als er terrassen open gaan maar er geen drank en/of eten wordt geserveerd, moet vanavond tijdens het Veiligheidsberaad duidelijk worden.

Zie ook: Duizenden horecazaken openen terrassen op 2 maart, politiebond heeft begrip