Dit jaar helemaal geen paasvuren in Twente

Er zullen dit jaar geen paasvuren zijn in Twente. Dat hebben de veertien Twentse gemeenten gezamenlijk besloten, op advies van de Veiligheidsregio. Net als vorig jaar is corona de spelbreker. 'Het is geen verrassing, wel zonde.' Meer hierover in Tubantia.

Het officiële statement van de Veiligheidsregio Twente is als volgt: ‘Het is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen in welke fase de coronacrisis zich met Pasen bevindt, maar de kans is groot dat met veel mensen samenkomen, ook tegen die tijd nog niet mogelijk is.’

Vanwege deze onzekerheid hebben de 14 Twentse gemeenten afgesproken om de paasvuren niet door te laten gaan. De boakebouwers worden gevraagd om niet te gaan beginnen met de opbouw, omdat in verband met de brandveiligheid het niet wenselijk is om houtstapels te laten liggen. Het risico dat mensen ze toch gaan aansteken is te groot.

Het Paasvuur gaat nu voor de derde keer op rij niet door; in 2019 was het door de aanhoudende droogte veel te gevaarlijk, nu gooit de COVID-19 pandemie twee jaar achter elkaar roet in het eten.