Tšnak wint spectaculaire sneeuwrally in Lapland

De tweede rally van het wereldkampioenschap is afgelopen weekeinde afgewerkt in Lapland. In het hoge Finse noorden, de basis lag in de arctische hoofdstad Rovaniemi, ging Ott Tänak er met de winst vandoor.

Samen met navigator Martin Järveoja was de Est in de Hyundai i10 vanaf het begin de beste. Al op vrijdag namen ze de leiding op de besneeuwde wegen, waar 's avonds ook nog eens in het stikdonker gereden moest worden, iets wat prachtige beelden opleverde.

De pas 20-jarige thuisfavoriet Kalle Rovanperä streed in zijn Toyota Yaris samen met navigator Jonne Halttunen tegen Tänak's Belgische teamgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe. De jonge Fin hield het hoofd het koelst en won dat duel met zo'n twee seconden: hij werd tweede, zeventien tellen achter Tänak.

Wereldkampioen Sebastien Ogier, winnaar van de seizoensopening in Monte Carlo, ging in de laatste bocht van de laatste proef van zaterdag in de fout en parkeerde zijn auto in een sneeuwmuur. Hij kreeg 'm er wel uit, maar werd uiteindelijk twintigste en verloor de WK-leiding aan Rovanperä.