Schansspringer Zyla wereldkampioen na verrassende ontknoping

Op het wereldkampioenschap schansspringen in Oberstdorf is zaterdag ook het eerste setje medailles bij de mannen vergeven. Nadat de vrouwen donderdag streden op de kleine schans, was het zaterdag voor de mannen ook tijd voor de kleine schans.

Na de eerste ronde ging ietwat verrassend de Pool Piotr Zyla relatief ruim aan de leiding, gevolgd door de Sloveen Anze Lanisek, Ryoyu Kobayashi uit Japan, Oberstdorfer Karl Geiger en Dawid Kubacki, de tweede Pool. Topfavoriet Halvor Egner Granerud viel flink tegen en bleef hangen op de zestiende plek, een medaille leek er niet echt meer in te zitten voor de Noor. Kamil Stoch viel nog meer tegen: de Pool kwam niet verder dan plek 23.

Granerud deed het in de finaleronde een stuk beter en steeg flink wat plekken, met nog tien man te gaan stond hij op één en met nog vijf man te gaan was dat nog altijd het geval. Kubacki kwam er ook niet aan, maar Geiger wel: in zijn Oberstdorf nam de Duitser de leiding in handen met nog drie man bovenaan de schans.

Kobayashi wist het niet voor elkaar te krijgen en leverde negen plekken in. Lanisek verloor een plek aan Geiger, maar schoof aan op plek twee en was dus zeker van een medaille. Alleen Zyla kon Geiger nog van de wereldtitel houden en dat deed de 34-jarige Pool overtuigend: goud voor Zyla, zilver voor Geiger en brons voor Lanisek.