Noorse 'sweep' op historisch WK noordse combinatie bij de vrouwen

In het Duitse Oberstdorf is op het wereldkampioenschap in de noordse sporten geschiedenis geschreven: zaterdag werd voor het eerst een wereldtitel bij de senioren vergeven op de noordse combinatie voor vrouwen, die dit jaar ook al eindelijk een eigen World Cup-circus hebben.

Op de schans deden de Noorse dames het bijzonder goed. Mari Leinan Lund sprong het beste, wereldkampioene junioren Gyda Westvold Hansen mocht drie seconden later beginnen aan het langlaufen en Lund's zusje Marte stond - net als de Duitse Svenja Würth - op 24 seconden.

De snelle Japanse Anju Nakamuru kon nog voor de medailles gaan, ze vertrok als zesde op vijftig seconden, terwijl de topfavoriete ernstig door de mand viel: de Amerikaanse Tara Geraghty-Moats, een van de weinige deelneemsters die in de vorige eeuw geboren zijn, sprong slechts naar plek achttien en had de onmogelijke taak om 2:13 minuten goed te maken in vijf kilometer langlaufen.

Westvold Hansen had Mari Leinan Lund op de ski's in no-time ingehaald en gepasseerd, waarmee de strijd om goud gelijk al beslist leek. In de eerste ronde van 2,5 kilometer maakte Nakamura zo'n tien seconden goed, waarmee ze nog altijd dik twintig tellen achter Marte Leinan Lund zat.

In de slotronde toog Marte voorbij haar twee jaar oudere zus Mari in de strijd om plek twee, maar Westvold Hansen was gevlogen: het werd een volledig Noorse sweep en Westvold Hansen werd de eerste wereldkampioene op de noordse combinatie ooit.

Mari Leinan Lund finishte tóch nog als tweede: in de afdaling ging haar zusje onderuit, maar Marte hield plek drie nog wel vast. Geraghty-Moats legde een dijk van een wedstrijd neer en werd op 1:09 minuten nog vijfde.