Ballerini sprint naar winst in openingsklassieker Omloop het Nieuwsblad

Davide Ballerini heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Italiaan was in een sprint van een grote groep de snelste in de Vlaamse openingsklassieker. Hij won voor Jake Stewart en Sep Vanmarcke.

Bert De Backer, Kenny De Ketele, Ryan Gibbons, Yevgeniy Fedorov en Matis Louvel trokken in het eerste uur van de wedstrijd in de aanval en de kopgroep van vijf namen acht minuten op het peloton, waarna Deceuninck-Quick Step de achtervolging leidde.

De voorsprong van de kopgroep van vijf ging snel naar beneden en op de Molenberg, vijftig kilometer van de streep, nam Deceuninck-Quick Step de boel nog steviger in handen dan het al deed. Er ontstond een kopgroep met onder meer de wereldkampioen Jullian Alaphilippe, Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke en Christophe Laporte. Later zou ook Tom Piddcock de aansluiting maken naar de kopgroep en leek een eerste beslissing in de koers gemaakt te zijn.

Op de Bierendries leek Alaphilippe de koers volledig naar zijn hand te zetten. Op 32 kilometer reed de wereldkampioen iedereen uit het wiel en leek de Fransman op weg naar de zege in de Vlaamse openingsklassieker.

Tien kilometer na zijn aanval werd duidelijk dat Alaphilippe zijn inspanning niet goed had ingedeeld en vlak voor het opdraaien van de Muur van Geraardsbergen kwam een groot deel van het peloton weer terug en lagen alle mogelijkheden weer open. Gianni Moscon was de beste op de Muur, alleen nam hij maar een kleine voorsprong en op de top van de laatste beklimming van de dag, de Bosberg, was alles weer samen en was een sprint onvermijdelijk.

Voordat ze konden gaan sprinten moest de snelle Alexander Kristoff afhaken vanwege een lekke band. Zonder echt snelle mannen over was het vervolgens een eenvoudig karwei voor Davide Ballerini om het af te maken. Niemand kwam in de buurt van de snelle Italiaan, die alweer zijn derde seizoenszege boekte in dit jonge seizoen.